Ma Brigitta napja van.

Átadták a megújult Lánchidat

Bő két éves rekonstrukciós munka eredményeképpen 2023. augusztus 4-én ünnepélyes keretek között átadták a teljesen felújított Lánchidat.


Az esemény keretében immár a gyalogosok előtt is megnyitották a járdafelületeket. A közúti közlekedésben nem történt változás: továbbra is közösségi közlekedés járművei (BKK-buszok), a taxik, a kerékpárok és motorkerékpárok, valamint a mikromobilitási eszközök (roller, segway stb.) hajthatnak fel az építményre.


A magyar főváros első dunai hídjának felújítását a szerkezet természetes elhasználódása, a műszaki állapot romlása és korrózióvédelmi okokból kellett terítékre venni. A munka 2021 tavaszán kezdődött, és a rávezető utak átépítését is magába foglalta. Megújult a Clark Ádám tér, ahol új körforgalmat alakítottak ki. A híd tartozékait restaurálták, a tönkrement vagy használhatatlan elemeket újragyártották. Helyreállították a négy kőoroszlánt, és teljesen új, változtatható színű fényfüzért helyeztek el a hídon. Budapest ikonikus építménye megújult külsővel várja a turistákat Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján.


A szerkezeti és műemléki rekonstrukciót a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ bonyolította le az A-Híd Zrt. kivitelezésében. A teljes projekt költségvetése bruttó 26,7 milliárd forint volt, mely tartalmazza a 10 %-os tartalékkeretet és a műszaki ellenőri díjat, valamint az áfát.


adatok, idővonal, képgaléria »

szakmai jelentés a híd forgalmi szerepéről »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.