Ma Ervin napja van.

Német minimálbér-szabályok (frissítés)

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2020. január 1-jétől bruttó 9,35 euró/óra lesz a németországi minimálbér. A vállalkozások számára fontos annak ismerete, hogy a napidíj milyen mértékben számít bele a külföldi, jelen esetben a német minimálbérébe.


Frissítés!
A társadalombiztosítási illeték rendelet 2022. május 19-i hatályos állapota szerint az étkezési költség 270 EUR, a szállásköltség pedig 241 EUR.


A 60 EUR napidíj beszámíthatósága tekintetében továbbra is a Társadalombiztosítási illeték rendeletre kell tekintettel lenni. 2019. december 5-i hatályos állapota szerint a rendelet 2. §-a ugyanis meghatározza, hogy havi szinten 251 EUR étkezési költség, valamint 231 EUR szállásköltséget kell biztosítani a munkavállalók részére. A minimálbér mellett ez is emelkedett az elmúlt években, hiszen 2016-ban az étkezési költség 236 EUR, a szállásköltségnél 223 EUR volt havonta. Ezen költségek megfizetése nem képezi a jövedelem részét, vagyis nem számít bele a német minimálbérbe.


Mivel általában nem teljes hónapot tartózkodnak Németországban a gépjárművezetők, ezért nem a teljes havi (étkezési és szállás) költséget kell megfizetni, hanem azok arányos részét. Szintén ez a rendelet mondja azt is ki, hogy ilyen esetekben naponta az adott költség harmincad részével kell számolni. Ennek értelmében az étkezési költségnél naponta 8,37 EUR, szállásköltségnél naponta 7,7 EUR az az összeg, amit le kell vonni a 60 EUR-ból. A fennmaradó részt már a minimálbér részének tekinti a német hatóság.


Szállásköltségnél szükséges kiemelni, hogy a német vámhatóság tájékoztatója szerint ha a gépjárművezető az 561/2006/EK rendelet előírásait kihasználva a csökkentett napi, heti és rendszeres napi pihenőidőket a jármű fülkéjében tölti, akkor a szállásra fizetendő költséget nem kell levonni. Amennyiben viszont a gépjárművezető a rendszeres (45 órás) pihenőidejét tölti Németországban, a járművön kívül, akkor a jogszabály értelmében már le kell vonni a 7,7 EUR-t, de csak az érintett időszakokra (napokra) vonatkoztatva.


Emlékeztetőül: 2017 májusa óta Németországban bírságolják a 45 órás pihenőidő fülkében való eltöltését. A tilalom gyakorlati ellenőrzése kapcsán az Európai Bizottság idén már tisztázta, hogy csak tettenérés esetén jogszerű a bírságolás.


Tekintve, hogy Németországban — kollektív szerződés hiányában — nincs eltérő szabályozás az árufuvarozó és személyszállító vállalkozások között, így a fentiekben leírtak egyaránt vonatkoznak a személyszállító és az árufuvarozó vállalkozásokra.


A jelen összefoglalóban leírtakat (bővebb terjedelemben) a korábban megjelent tájékoztatóinkban — az akkor érvényes számokkal feltüntetve — már ismertettük. Ezek (tagi jelszavas bejelentkezést követően) továbbra is megtalálhatók a Tudásbázis » Nyugati minimálbérek » Németország menüpontban, vagy közvetlenül itt »


MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.