Ma Hajnalka napja van.

Hóhelyzet és rekord hideg Spanyolországban (frissül)

Vörös, vagyis legmagasabb fokozatú meteorológiai riasztást adtak ki Spanyolországban a 2021. január 8–10. között várható rendkívüli hidegbetörés miatt, mely további havazást hozhat a mediterrán állam középső területeire. A hótakaró vastagsága hétfőre helyenként elérheti a 30 centimétert.


A Pireneusokban is szokatlanul zord és télies az idő: január első napjaiban –34 C fok éjszakai hőmérsékletet mértek, melyre az ország történetében még nem volt példa. A téli útviszonyok mellett közlekedési fennakadásokra, útra dőlt fákra, leszakadt ágakra kell számítani. Az utakon tanácsos rendkívül óvatosan haladni, mert a spanyol autósoknak nincsenek tapasztalataik a téli vezetési körülményekről, és járműveiket nyári vagy négyévszakos abroncsokkal használják. Spanyolországban utoljára csaknem 50 évvel ezelőtt, 1971 márciusában volt hasonlóan számottevő havazás.


Spanyolországban hóláncot nem kötelező a jármű fedélzetén tartani, azonban télies útviszonyok idején a hegyvidékeken (egyes útszakaszokon) kötelező használni. A téli gumik használatáról nem rendelkezik külön spanyol jogszabály.


FRISSÍTÉS (január 11., H 09:16) — Lassan megindul a forgalom Spanyolországban, ahol helyenként fél méteres hó hullott az elmúlt hétvégén. Országszerte összesen 11 ezer kamion rekedt kijelölt kényszerparkolókban, ezeket a hatóságok elkezdték útnak indítani. Vasárnap éjszakai jelentések szerint az országban 692 utat érint a hó miatt elrendelt korlátozás; közülük 152 közútszakaszt teljesen le kellett zárni. (Alább megnyitható a forgalom pillanatnyi térképe, azonban az ikonok betöltődéséhez várni kell a spanyol oldal rendkívüli túlterheltsége miatt).


útviszonyok térképe (a spanyol közútkezelő honlapja) »

útviszonyok pillanatnyi állapota (a spanyol közútkezelő honlapja) »

a spanyol meteorológiai szolgálat térképes előrejelzése (aemet.es) »

a spanyol RTVE képes jelentése »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.