Ma Adalbert napja van.

75 éves lett nemzetközi szervezetünk, az IRU

A Közúti Fuvarozók Nemzetközi Egyesülete a közúti közlekedés jövőjét szem előtt tartva ünnepli fennállásának 75. évfordulóját.


A mára több mint 3,5 millió közúti fuvarozó vállalkozás hangját felerősítő szervezetet 1948. március 23-án alapították Genfben, a nem sokkal azelőtt létrehozott ENSZ Európai Gazdasági Bizottság nyomán. Nyolc nemzeti közúti fuvarozói egyesület hívta életre azzal a céllal, hogy az ENSZ-szel és más kormányzati szervekkel együttműködve újjáépítsék a háború sújtotta európai közlekedési és kereskedelmi hálózatokat. Az azóta eltelt évtizedek alatt az IRU világméretűvé nőtte ki magát, és ma már közel 80 ország fuvarozói szövetségén keresztül képviseli a teljes kereskedelmi személy- és árufuvarozási ökoszisztémát, a kis családi cégektől a nagy multinacionális vállalatokig.


Radu Dinescu, az IRU elnöke elmondta: „Az IRU 75 év alatt hosszú utat tett meg: a ’40-es évek végén a korábbi ellenségek közötti bizalom kiépítésével újra mozgásba hozta az európai kereskedelmet, és ma már a biztonságtól és a digitalizációtól kezdve a sofőrhiányon át a szén-dioxid-mentesítésig számos világméretű kérdésen dolgozik.”…„Az IRU annak az ágazatnak a globális hangja, amely éjjel-nappal mozgásban tartja a világot. A jövőre nézve az a küldetésünk, hogy a mobilitási hálózatokat és ellátási láncokat még biztonságosabbá, hatékonyabbá és zöldebbé tegyük.”


Az ünneplés egyik középpontjában a TIR-rendszer áll, amelyet az IRU az első évében hozott létre annak érdekében, hogy a teherautók könnyebben haladhassanak át Európa háború sújtotta határain. A rendszert, — amely az ENSZ legrégebbi folyamatosan működő köz-magán (PPP) intézménye — ma is az IRU irányítja, immár a TIR-egyezmény keretében.


Umberto de Pretto, az IRU főtitkára szerint: „Nem minden szervezet éri meg a 75 évet. E rendkívüli mérföldkő elérése az IRU tagjainak és számos partnerünknek köszönhető mind a köz-, mind a magánszférában.”…„Az IRU-család egyesületekből, vállalkozások és emberek millióiból áll össze világszerte, akik velünk együtt elkötelezettek iparágunk fejlesztése és a világ jobbá tételében játszott döntő szerepe mellett.”


A közúti fuvarozási világszervezet 75. évfordulóját egy sor különleges rendezvénnyel ünneplik. Májusban egy speciális kampányt indítanak, amely az „Új iparág-formálókat” kívánja kiemelni: a világ minden tájáról származó egyedülálló egyéniségeket és innovátorokat, akik a közúti fuvarozási ágazatot a jövőbe vezetik.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.