Ma Adalbert napja van.

Egyre több ország vezet be határellenőrzést

Az illegális bevándorlás és a közel-keleti háborús helyzet folytán megnövekedett terrorfenyegetettség miatt több uniós tagállam is úgy határozott, hogy ideiglenesen megszigorítja az országhatárokon történő személyi ellenőrzéseket. 2023. október 16-17-18-án Németország, Ausztria, Szlovénia és Olaszország is lépéseket tett ezügyben.


Németország az ideiglenes határellenőrzést a német-lengyel, német-cseh és német-svájci határokon állítja vissza. Az intézkedést 10 napra foganatosították, azonban hosszabbításra is lehet számítani.


Ausztria 2023. október 17. óta megkezdte a cseh határok ellenőrzését azok után, hogy korábban már a szlovák, szlovén és magyar határain is voltak ilyen intézkedések.


Olaszország belügyminisztere tájékoztatta szlovén hivatali kollégáját, hogy biztonsági okokból ugyancsak határellenőrzést vezet be Szlovéniával közös határán. Az olasz határellenőrzés 2023. október 21-től tíz napig lép életbe, de itt is lehetséges hosszabbítás.


Szlovénia egyelőre tervezi, hogy visszaállítja a határellenőrzést a szlovén-magyar határon. Október 19-i jelentések nem szólnak arról, hogy ez mikor kezdődik meg és mely határokat érinti. A szlovén fél oly módon igyekszik ezt megvalósítani, hogy az ellenőrzések a lehető legkevesebb fennakadást okozzák a határon nap mint nap átkelőknek.


Mint korábban írtuk, Csehország, Lengyelország és Ausztria már végeznek határellenőrzéseket a Szlovákiával közös határaikon.


Az útrakelőknek tanácsoljuk, hogy indulás előtt ellenőrizzék saját személyi okmányaik érvényességét!


forrás: IRU, BGL, AISÖ, 24.hu, MN, vg.hu

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.