Ma Adrienn, Mária napja van.

Súlyos áradások Dél-Németországban

Az elmúlt napok heves esőzései miatt 2024. június első napjaiban több nagy folyó is kilépett a medréből Dél-Németország két tartományában: Bajorországban és Baden-Württembergben. Regensburg és Passau utcáin egyméteres víz hömpölyög. Turistabusszal az óvárosi részek elérhetetlenek. A városok vezetése katasztrófaállapotot hirdetett. A közlekedőknek egész Dél-Németországban útlezárásokra kell számítaniuk.


Leginkább a Duna vízszintemelkedése a legszembetűnőbb, mely egész településeket öntött el. Számítani kell arra, hogy az árhullám 2024. június 5-7-én Ausztriát, majd Magyarországot is eléri, ezért itt is útlezárások valószínűsíthetők. Előrejelzések szerint Budapesten június 6-án (csütörtökön) este lezárják a budai és pesti alsó rakpartot.


FONTOS TANÁCSOK! Fuvareszközeivel válasszon patak- és folyómedrektől távol eső, magasabban fekvő, de lankás területeket! Ne parkoljon meredek hegyoldal mellett vagy fás-erdős részen, sem épületek, hidak, felüljárók, villanyvezetékek, oszlopok környezetében! Lezárt járműben ne hagyjon értéktárgyat! A jármű ablakait zárja be! Rögzítse a járműben azokat a tárgyakat, melyek elmozdulhatnak! Tartósan vízzel elárasztott útszakaszra még magasépítésű, nagy járművel sem tanácsos ráhajtani, mert az utat az áradás könnyen alámossa, és a burkolat a nehéz járművek súlya alatt könnyen beszakadhat. Szintén veszélyes lehúzódni a felázott útpadkára, mert a jármű megsüllyedhet és felborulhat, mint azt a 2023. szeptember 5-én Görögországban készített videó is szemlélteti. Útnak indulás előtt tájékozódjon megbízójától, az árutulajdonostól, a fel- vagy lerakóhelyektől! A turistabuszos vállalkozók érdeklődjenek utazásszervezőiktől! Nézze meg a magyarországi Konzuli Szolgálat honlapjának utazási tanácsokra vonatkozó részét (megnyitás után az oldalon lejjebb görgetve "Kiemelt információk" menüpont)!


árvíz-figyelmeztetés térképen »                    német forgalmi helyzet (ADAC) »                    a német ZDF hírtelevízió videós jelentése  »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.