Ma Paszkál napja van.

Bulgáriai száj- és körömfájás: meghosszabbított védintézkedések

Élőállatot vagy állati eredetű élelmiszereket fuvarozók figyelmébe!


Továbbra is érvényben van az az uniós rendelkezés, melyet korábban a betegség terjedésének megakadályozására foganatosítottak. Ugyanakkor, ha a Törökországba tartó és Kapitan Adreevo határállomáson keresztül áthaladó szarvasmarha-exportot (akár egészségügyi, akár vámügyi okok miatt) a török hatóság visszautasítja, a szállítmány Magyarországra már nem hozható vissza a még mindig terjedő száj- és körömfájás miatt.


Röviden így foglalható össze a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának azon levele, melyben arról értesítik a hazai fuvarozókat: a bulgáriai száj- és körömfájás továbbra is fennálló veszélyt rejt magában, így a korábban kiadott uniós rendelkezés hatályát meghosszabbították.


Mint az állat- és élelmiszer-szállítással illetve -fuvarozással foglalkozó vállalkozók bizonyára emlékeznek rá, a délkelet-bulgáriai betegséggel januárban foglalkoztunk: 2011 első napjaiban Bulgária délkeleti területein ugyanis száj- és körömfájás ütötte fel a fejét. A betegség terjedésének megakadályozására az érintett megyékben — uniós határozattal — szigorú intézkedéseket, azon belül szállítási tilalmat vezettek be. Erről a 2011/44/EU határozat rendelkezett, mely azóta idejét vesztette. Mivel azonban a betegség jeleit a szakemberek újra is felfedezték a balkáni országban, az illetékesek szükségesnek látták e jogszabály hatályát 2011. június 30-ig meghosszabbítani. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a határozat nemcsak a szarvasmarhákra vonatkozik, hanem más állatokra is, azontúl pedig az állati eredetű élelmiszerek szállítását és fuvarozását is korlátozza.


   januárban írtuk (színes magyarázat) »

   A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal új közleménye »

   Az eredeti 2011/44/EU határozat »

   Ennek meghosszabbítása a 2011/198/EU határozattal »

   Térkép: a betegség által érintett bulgáriai megyék »


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.