Ma Mihály napja van.

Szigorúbb közlekedési bírságok Horvátországban

 Magasabb közlekedési bírságra számíthatnak a közlekedési szabályok megsértői Horvátországban 2019. július 31-től. A horvát parlament ugyanis szigorúbb rendelkezéseket hozott a nagyobb kockázatú közlekedési szabálysértések szankcionálására. Az új jogszabállyal Horvátország növelni kívánja a közlekedés biztonságát és a vezetési kultúra színvonalát.


Az új bírságkódex a korábbi háromszorosát, azaz 15-től 20 ezer kunáig (650 ezertől 900 ezer forintig) terjedő bírságot ír elő nyolc kiemelt közlekedésbiztonsági kockázatú cselekményre, többek között az autópályán menetiránnyal szemben történő közlekedésre, lakott településen belül a megengedett sebesség túllépésére, tilos jelzésen való áthaladásra, ittas vagy kábítószer hatása alatti vezetésre, továbbá az alkohol- vagy kábítószerteszt megtagadására.

Ugyancsak borsos bírságra számíthat az, aki úgy ül volán mögé, hogy jogosítványát korábban felfüggesztették vagy bevonták. A bíróság döntéséig a rendőrség ideiglenesen le is foglalhatja a szabálysértő gépjárművét, ha annak vezetője előtte már kétszer követett el hasonló közlekedési kihágást.

Hatósági ellenőrzésnél 500 kunáról 1.000 kunára (21 ezer forintról 43 ezer forintra) nő a bírságösszeg a biztonsági öv használatának elmulasztása, a gyermekülés hiánya vagy a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata esetén.

Komolyabb szankciókra számíthatnak azok is, akik nem tartják be a vasúti átjárónál az áthaladás szabályait, vagy nem veszik figyelembe a hang- és fényjelzéseket.

Szigorúbban büntetik a baleset helyszínének elhagyását is: ebben az esetben akár 20 ezer kunáig terjedő bírságot is kiróhatnak, valamint ideiglenesen a vezetői engedélyt is bevonhatják függetlenül attól, hogy az illető követett-e el korábban közlekedési szabálysértést.

Forrás: MTI

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.