Ma Gedeon, Johanna napja van.

MTI OS - 2017. szeptember 19-én indul a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM)

Budapest, 2017. szeptember 18., hétfő (OS)
2017. szeptember 19-én indul a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM), amelynek célja, hogy megállítás nélkül is kiszűrje, és indokolt esetben bírságolja a szabálysértő áru és személyszállító fuvarozókat.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete vezetése és szakértői az elmúlt hónapokban folyamatosan figyelemmel kísérték a TSM-rendszer kiépítését, és több alkalommal egyeztettek az illetékes minisztériummal, a hatóságokkal és a jogalkotóval, kiemelt figyelmet fordítva az EU-ban egyedülálló mérési rendszer kiküszöbölendő hibáira, hiányosságaira. Az MKFE szervezésében a hatóságokkal közösen megtartott tesztmérések igazolták az érdekvédelmi Egyesület több aggályát is, ennek köszönhetően az NFM 2017. december 31-ig elhalasztotta a rendszerben detektált szabálysértőkre, az objektív ágon történő automatikus bírságkiszabást. Idén tehát az MKFE javaslatának megfelelően csak figyelmeztetést kapnak a TSM mérések szerint túlsúllyal közlekedő járművek üzembentartói.

Az MKFE a következő hónapokban tovább folytatja az egyeztetéseket annak érdekében, hogy a rendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdések – ömlesztett áru, folyadék és élőállat szállítás, időjárási viszonyok változása, útfelület rongálódásának, stb hatása a mérési eredményekre – mindegyike megnyugtatóan tisztázódjon, és indokolt esetben az év végéig tartó tesztüzem 2018. első negyedévére is kitolódjon.

Kiadó: Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete

A közlemény linkje