Ma Gedeon, Johanna napja van.

Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) — 2021

A fuvarpiac átláthatóságát, a jogkövető vállalkozások piaci versenyhelyzetének javítását, az áfa-csalások felszámolását és a fuvarpiaci bűnözés visszaszorítását célozza az a kormányzati intézkedés, melyet Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) néven a magyar állam 2015-ben bevezetett. A rendszer azóta sokat egyszerűsödött: 2021. január 1-jétől már csak a kockázatos termékeket kell bejelenteni.


Az EKÁER lényege, hogy a vonatkozó jogszabályban meghatározott árumozgásokat egy központi adatbázisban kell rögzíteni, ahol ezáltal a vám- és adóhatóság előtt térben, időben, de mindenekelőtt az adókötelezettségeket tekintve átlátszóan zajlik Magyarország területén az áruforgalom. Fontos, hogy a bejelentés az adózó kötelezettsége (az áru tulajdonosa vagy feladója), nem a fuvarozót sújtja az adminisztratív teher.


Általános elv, hogy az adózónak az EKÁER elektronikus felületén előre be kell jelenteni a gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó árumozgást, ha az:

a) az Európai Unió más tagállamából belföldre irányuló, az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti Európai Közösségen belüli termékbeszerzés (Közösségen belüli termékbeszerzés) vagy egyéb célú behozatal,

b) belföldről az Európai Unió más tagállamába irányuló, az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti termék értékesítése (termékértékesítés) vagy egyéb célú kivitel,

c) belföldön nem közvetlen végfelhasználó részére történő első, általános forgalmi adóköteles termék értékesítése


Az árumozgás előtt az áru feladójának vagy tulajdonosának regisztrálnia kell az EKÁER vagy a NAV elektronikus felületén. A hatóság rendszere erre válaszul egy EKÁER-számot gerenerál, melyet az áru feladójának közölnie kell a fuvarozóval, hiszen a fuvarozónak ezt a számot rá kell vezetnie a menetdokumentumra, és egy hatósági ellenőrzésnél be kell mutatnia.


Egy-egy fuvarfeladatra vonatkozóan a hatósági regisztrációnál a legfontosabb adatokat kell rögzíteni a rendszerben, melyek a feladó, a címzett és a fuvarozó, valamint a rakomány leglényegesebb adatait tartalmazza.

Az adatbejelentésre alkalmas két elektronikus felület:

EKÁER » NAV »

 

EKÁER-jogszabályok:

13/2020. (XII. 23.) PM rendelet az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer működéséről »

a bejelentésre kötelezett kockázatos termékek köre 2021. január 1-jétől »


GYORSAN ELDÖNTHETŐ, KELL-E EKÁER-BEJELENTÉS — Az árukibocsátók, feladók és fuvarozók munkáját nagyban megkönnyíti, hogy elkészült a Régens Zrt. által fejlesztett EKÁER-kalkulátor. Az internetes alkalmazást használva, a termék és a jármű adatait beírva 1 perc alatt eldönthető, hogy az adott fuvarfeladat EKÁER-bejelentési kötelezettség alá esik-e vagy sem:


EKÁER-KALKULÁTOR »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.