Magyarország nem akadályozza a jogszerűen közlekedő török kamionok közlekedését

2017. november 27. hétfő, 12:15

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete információi szerint a magyar hatóságok nem korlátozzák a török fuvarozók belépését hazánk, illetve az Európai Unió területére, abban az esetben, ha a vonatkozó jogszabályoknak és egyezményeknek megfelel a belépésre jelentkező jármű, annak személyzete és rakománya. A török vállalkozások a fuvarfeladataikat továbbra is zavartalanul végezhetik, ha megfelelnek a fenti kritériumoknak. Ehhez igénybe vehetik a kétoldalú megállapodások keretében részükre korábban átadott adóköteles engedélyeket – adófizetési kötelezettség nélkül –, továbbá azt az 500 engedélyt, amelyet információink szerint – az MKFE tiltakozása ellenére – november 25-én adott át a magyar fél Törökországnak.

Somogyi Gábor főtitkár november 23-án este informális csatornákon keresztül kapta a hírt, hogy november 25-én Magyar Levente külügyi államtitkár fogadja Fatih Senert, a török Nemzetközi Áruszállító Szövetség (UND) vezetőjét. A török fuvarozói szervezet azért kérte a találkozót, mert ez év végéig további engedélyeket kérnek a magyarországi tranzit, illetve loco (azaz kizárólag Magyarország és Törökország közötti) fuvarok lebonyolításához. Az MKFE haladéktalanul összefoglaló tájékoztatót készített az NFM részére az engedélyek és felhasználásuk helyzetéről, kitérve arra is, hogy további engedélyek átadása milyen hátrányos következményekkel járna a hazai fuvarozókra. Ezt a tájékoztatót – Somogyi Gábor főtitkár és dr. Molnár Balázs uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár e témában lezajlott pénteki megbeszélését követően – a Miniszterelnökség Uniós Ügyekért Felelős államtitkársága illetékességből továbbította Magyar Levente külügyi államtitkárnak. A megbeszélés következménye – a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közötti egyeztetést követően – az lett, hogy a török fél 500 engedélyt kapott a korábban általuk követelt 1000 engedély terhére.

Az MKFE nem ért egyet a minisztériumok döntésével, és korábban is tiltakozását jelezte a tárcáknak a kvóta 1000 darabos emelésével kapcsolatban, mert úgy ítéli meg, hogy a török fuvarozók még rendelkeznek a korábban kiadott adóköteles engedélyekkel. Ez a tiltakozás jelent meg az MKFE szombatra elkészített összefoglaló tájékoztató anyagában is.

A tájékoztató szövege IDE kattintva megtekinthető.

A témában kiadott MKFE közlemény ITT>> olvasható.

 

MKFE kommunikáció