Kampányban figyelmezteti a járművezetőket a holland hatóság a 45 órás pihenő eltöltésének szabályaira

2018. január 23. kedd, 14:53

Ahogy arról az IRU korábbi tájékoztatása szerint beszámoltunk, a holland hatóságok ellenőrzik a rendszeres heti pihenőidő eltöltésének szabályait. A jogkövető magatartás fontosságára, és a szabályszegőkkel szemben kiszabható bírság mértékére figyelmezteti a járművezetőket a holland közlekedési minisztérium, amely az utóbbi hetekben tájékoztató kampányt is indított.

A holland infrastruktúráért és vízügyért felelős minisztérium az ország autópályáin többnyelvű szórólapok szétosztásával igyekszik minél szélesebb körű tájékoztatást adni a nemzetközi árufuvarozók részére a rendszeres heti pihenőidőkre vonatkozó uniós előírás – 561/2006/EK rendelet – betartásának hangsúlyozásával.
A tájékoztató anyagot itt nézheti meg: Többnyelvű szórólap

A rendelet betartatása érdekében a holland közlekedésbiztonsági felügyeletet ellátó hatóság (Inspectie Leefomgeving en Transport - ILT) a jövőben fokozott ellenőrzést végez majd, és a rendszeres heti pihenőidőt a járművükben töltő sofőrök esetében 1500 eurós hatósági bírság megfizetését rendelhetik el a munkáltatók részére.

A Hágai Magyar Nagykövetség informális úton beszerzett, és Egyesületünknek megküldött tájékoztatása szerint a holland hatóságok egyelőre információs kampányt folytatnak, a szigorúbb ellenőrzésre vonatkozó szabályozás előkészítése jelenleg van folyamatban, annak hatálybalépéséről egyelőre maguk a hatóságok sem tudnak érdemi információt adni. Ettől függetlenül javasolt a rendszeres heti pihenőidőre vonatkozó előírások betartása.

Megkérjük Tisztelt Tagjainkat, hogy amennyiben gépjárművezetőik rendszeres heti pihenőidejének eltöltését ellenőrzik a holland (vagy más országok) hatóságai, azt jelezzék Raffai Péternek, az Árufuvarozási Tanács titkárának a raffai@mkfe.hu e-mail címen. Köszönjük!

 

MKFE kommunikáció