Ausztriában is elkezdték ellenőrizni a külföldi fuvarozókat a hatóságok

2018. március 19. hétfő, 17:05

Felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy tagi visszajelzések alapján az osztrák hatóságok elkezdték ellenőrizni az osztrák bér- és szociális dömping elleni küzdelemről szóló törvényben (LSD-BG) foglaltak betartását a közúti fuvarozás területén.

Tagjaink visszajelzése alapján az osztrák pénzügyőrség közúti ellenőrzés során vizsgálta a gépkocsivezetőnél lévő dokumentumokat (munkaszerződés, ZKO3-T bejelentő meglétét, A1 igazolást).

A vizsgálat során a fenti dokumentumok bemutatását követően a hatóság jegyzőkönyvet állított ki a fuvarozó cég részére, melyben a vizsgált hónap, valamint az azt megelőző hónap bérkifizetési igazolásait kéri az ellenőrzés hónapjának utolsó napja + 14 nap határidőn belüli megküldését, elektronikus vagy postai úton. Ezen kívül bemutatásra kérik a vállalkozás alapító okiratát.

Kérjük Tisztelt Tagjainkat, hogy az osztrák minimálbérrel kapcsolatban, az osztrák előírásoknak megfelelően jelentsék le munkavállalóikat a ZKO3-T bejelentőn, gépkocsivezetőiknél legyen német, vagy angol nyelvű munkaszerződés, A1-es igazolás. A ZKO3-T bejelentés bemutatása történhet nyomtatott formátumban illetve elektronikusan (laptop, tablet, telefon).

Bővebb információt ITT találnak.

Amennyiben az Önök munkavállalóját is ellenőrzi az osztrák hatóság kérjük jelezze felénk a kapott dokumentumok elküldésével a raffai@mkfe.hu e-mail címre.

Az osztrák ellenőrzések ügyében az MKFE felveszi a kapcsolatot hazánk bécsi külgazdasági attaséjával, és az újabb információkról folyamatosan tájékoztatjuk tagjainkat.


MKFE kommunikáció