Moldovai gépjárművezetők alkalmazásával kapcsolatos konzuli felhívás

2018. június 04. hétfő, 10:16

A Moldovai Magyar Nagykövetségről kapott információk szerint az utóbbi időben, nagy számban kérelmezték a moldovai állampolgárságú gépjárművezetők az okmányaik (gépjárművezetői engedélyük, szakképesítésük) magyar nyelvre való lefordíttatását a magyarországi munkavállalás érdekében. A Konzuli Hivatal ilyen esetekben csupán az okmányok hiteles lefordításáért vállal felelősséget, azok valóságtartalmát ellenőrizni, igazolni nem tudja. Ennek okán felhívják a magyar munkaadók – elsősorban fuvarozók – figyelmét arra, hogy fokozott figyelmet fordítsanak az okmányok valóságtartalmát illetően a moldovai gépjárművezetők alkalmazása esetén.Magyarország moldovai nagykövetétől, Szabó Sándortól érkezett levelet – változtatás nélkül – az alábbiakban olvashatják:

„Konzuli Hivatalunkban kb. egy-másfél éve viszonylag nagy számban jelennek meg olyan moldovai állampolgárok, akik gépjárművezetői engedélyük és hivatásos gépkocsivezetői szakképesítésük okmányainak hiteles magyar nyelvű fordítását kérik magyarországi munkavállalás céljából. Információnk van arról, hogy az ügyfelek a hiteles fordítások birtokában, a Magyarországon lefolytatott komplex idegenrendészeti és munkaügyi eljárást követően magyarországi szállítmányozó cégek alkalmazásába kerülnek.

Konzuli Hivatalunk a hiteles fordítások elkészítésekor az ügyfelek személyazonosságát tudja ellenőrizni, valamint a jelzett okmányokban szereplő adattartalom hiteles fordításáért tud felelősséget vállalni.

Fölhívjuk ugyanakkor a magyarországi szállítmányozók, munkaadók figyelmét arra, hogy a gépjárművezetői engedélyekben és a hivatásos gépkocsivezetői szakképesítést igazoló okmányokban föltüntetett ismeretek és szaktudások valóságtartalmát sem ellenőrizni, sem igazolni nem tudjuk, ezért javasoljuk azok fokozott helyszíni ellenőrzését a magyarországi felhasználáskor.

A moldovai gépjárművezetői engedélyt az ún. Közszolgáltatási Ügynökség (egyfajta okmányhivatal), a hivatásos gépkocsivezetői szakképesítésről szóló igazolást az ún. Nemzeti Szállítmányozási Ügynökség (egyfajta közlekedési hatóság) irodái állítják ki. Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Moldovában általánosnak mondható korrupció egyes esetekben e két hivatalt is érintheti.”

Kérjük Tagjainkat, hogy a felhívásnak megfelelően kiemelt figyelemmel járjanak el a moldovai állampolgárságú gépjárművezetők tekintetében!

 

MKFE kommunikáció