Ma Dénes napja van.

8 vagy 15 nap a számlakiállítási határidő a fuvarozásban? — a Pénzügyminisztérium válasza

Sok nemzetközi fuvarozónak okozott gondot, hogy Magyarországon 2020. július 1-jétől a számlák kibocsátásának időkorlátja egyes esetekben a korábbi 15 napról 8 napra változott. Az MKFE és a NiT Hungary ezért közös levélben fordult megoldási lehetőséget keresve a Pénzügyminisztériumhoz, melynek válaszlevele meg is érkezett.


A számlakiállításra rendelkezésre álló idő csökkenése azért adott okot aggodalomra, mert a fuvarozói szektorban bevett gyakorlat szerint a megbízók legtöbbször azt a feltételt szabják, hogy a számlát az eredeti fuvardokumentumokkal együtt kell benyújtani, ellenkező esetben a számlát nem fogadják be.


Miután ezt felvetettük a Pénzügyminisztériumnak, a tárca adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkárától meg is érkezett a válasz, melynek lényege, hogy a főszabály alól vannak kivételek. Noha a kivétel nem szektorspecifikus, de a tárca illetékese úgy véli, hogy egyes, nemzetközi fuvarozást érintő ügyeletek esetében segítséget jelenthet. A 8 napos számlakibocsátási határidő tehát nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a számla nem tartalmaz, és nem is kell áthárított adót tartalmaznia. Így azokban az esetekben, amikor a fuvarozási szolgáltatást igénybe vevő adóalany az adófizetésre kötelezett, a számla kibocsátására nem vonatkozik a 8 napos határidő. Ebben az esetben az a szabály, hogy a számlát a teljesítéstől vagy a fizetendő adó megállapításától számított ésszerű határidőn belül kell kibocsátani.


a Pénzügyminisztérium teljes levele »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.