Ma Gedeon napja van.

Indul az új Duna-híd építése Kalocsa és Paks között

Letették a Paksot Kalocsával összekötő új Duna-híd alapkövét; közben már elkezdődtek a földmunkák is — tudatta 2021. június 10-én a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.


Mint az AutóKözlekedés szakfolyóiratunk márciusi számában írtuk, az új híd a fővárostól délre 115 kilométerre ível majd át a Dunán, és az M6-os autópálya, a 6-os főút, valamint az alföldi oldalon húzódó 51-es főút között létesít kapcsolatot Tolna és Bács-Kiskun megye között. A kétszer egysávos útpályát mindkét oldalon korláttal elválasztott kerékpárút egészíti ki. A teljes pályatestet 23,3 m szélesre tervezték. A feszített-függesztett szerkezet 946 méter hosszan halad a Duna felett; az ártereket gerendahidak kötik össze. Az építkezés keretében a becsatlakozó mellékutak és csomópontok teljes rekonstrukciója is megvalósul. Az új híd megépülésével a két város között az eddigi 65 km-es kerülőút helyett mindössze 8 km-t kell majd megtenni, így az 55 perces menetidő 10 percre zsugorodik.


A térségben már 2021. február 4-től megkezdődtek az előkészítő munkák, a területet ugyanis akkor adták át a kivitelezőnek. Júniusban kezdetét vette a próbacölöpök terhelése.


A projekt megrendelője a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., kivitelezője a Duna Aszfalt és Mélyépítő Zrt. A beruházás teljes költsége 92 milliárd forint. A hidat — a becsatlakozó úthálózattal együtt — várhatóan 2024 nyarán adják át a személy- és teherforgalomnak.


tovább a NIF Zrt. közleményére »


forrás: NIF Zrt.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.