Ma Konrád, Tivadar napja van.

Tankolási limitet vezetett be a MOL november 18-án

FRISSÍTÉS: megérkezett a MOL hivatalos közleménye. (2022.11.18. Tájékoztatjuk Tisztelt tagjainkat, hogy 2022. november 18-tól a MOL 100 liter/tranzakció mennyiségi korlátozást vezetett be a töltőállomásai magasnyomású kútoszlopain bonyolított tankolásokra. A társaság – sajtóhírek szerint – a korlátozást ellátásbiztonsági okokkal indokolta. Egyesületünk még nem kapott hivatalos értesítést a MOL-tól a fent jelzett korlátozásról, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartjuk az egyébként március 10-e óta már kizárólag piaci áron tankoló közúti áru- és személyszállító vállalkozások tevékenységét nagymértékben korlátozó szabályozás bevezetését, amely veszélybe sodorhatja az ellátási lánc zavartalan működését is.


A sajtóból átvett információk alapján a mai naptól - egyelőre határozatlan ideig – az alábbi szabályok szerint lehet tankolni a MOL töltőállomásain:

- magasnyomású kútoszlopokon egy vásárlás alkalmával legfeljebb 100 liter/tranzakció üzemanyagot lehet vételezni, azaz a limit nem 24 óránként, hanem tankolásonként értendő,
- a normál kútfejeken 50 líter/tranzakció a limit.

Az RTL Híradójának érdeklődésére» a cég azt közölte, „az átmeneti korlátozások határozatlan időre szólnak, de hetente felülvizsgáljuk az ellátási stratégiánkat, és minden esetben teljesítjük a szerződéses kötelezettségeinket”.


Az MKFE tegnap este és ma reggel is közvetlenül kért hivatalos tájékoztatást a MOL-tól, amint megérkezik a fenti korlátozásokra vonatkozó hivatalos tájékoztatást, annak részleteiről tájékoztatjuk Tagjainkat.


FRISSÍTÉS (2022. 11. 18. 13:29)
Megérkezett a MOL hivatalos tájékoztatása, amelyet az alábbiakban közzéteszünk:

„Tisztelt Partnerünk!       

Tájékoztatjuk, hogy az ország működése és energiaellátása érdekében 2022. november 17-től átmeneti jelleggel, az alábbi intézkedést vezettük be valamennyi töltőállomásunkon:          

Nagyteljesítményű kútoszlopokon történő bármely tankoláskor (gépjármű, tartály, kanna, hordó stb.) 100 literben maximalizáljuk az egyszeri vásárláskor engedélyezett tankolási mennyiséget. Felhívjuk figyelmét, hogy nagyteljesítményű kútoszlopainkon a fizetés kizárólag üzemanyagkártyával lehetséges.                                 

A korlátozás hátterében több tényező is közrejátszik:

  1. A hatósági ár hatásai

A tavaly novemberben bevezetett hatósági ár miatt jelentősen megnövekedett az üzemanyag iránti kereslet a MOL töltőállomásain, miközben jóval kevesebb importtermék érkezik az országba. Jelenleg a MOL felel a piac több mint 80 százalékának kiszolgálásáért, amely teljes gyártási kapacitás mellett is megfontolt ellátási stratégiát igényel.

  1. A stratégiai készletek visszapótlása

A vevőink ellátása mellett 2022 novemberétől gondoskodnunk kell a stratégiai gázolajkészletek visszapótlásáról is, hiszen a magyar kormány még július végén – az ellátási problémák orvoslása érdekében – felszabadította az üzemanyagtartalékok egy részét, és most fel kell tölteni a tárolókat.

  1. A Barátság-kőolajvezetéket ért incidens

A tüzérségi találat után rövid idő alatt sikerült megjavítani a Barátság-vezeték áramellátásért felelős transzformátor-állomást, de a kőolajszállítás alacsony nyomáson indult újra, az incidens pedig fokozott éberséget kíván minden Magyarország ellátásbiztonságában érintett szereplőtől.

  1. Karbantartási munkálatok a Dunai Finomítóban

A hétvége folyamán lezárult a Dunai Finomító ütemezett nagyleállása, de az újraindítás során további karbantartási feladatok merültek fel. A javítási munkák jelenleg is szakszerű körülmények között zajlanak, de a karbantartás miatt gyártási kapacitáskieséssel számolunk valamennyi termékünk vonatkozásában.

Vállalatunknak az egész régió energiaellátásában kiemelt stratégiai szerepe van, és felelősek vagyunk azért, hogy biztosítani tudjuk az ország működéséhez szükséges üzemanyag-mennyiséget. A jelenlegi helyzetben az országos ellátási szempontokat kell előtérbe helyeznünk, és átmeneti korlátozásokat kell bevezetnünk.

Megértését és együttműködését köszönjük!     

Üdvözlettel:

MOL Értékesítés Kártyamenedzsment ”


Sajtóközleményünk a MOL 100 literes korlátozásáról:

A karácsonyi csúcsüzemben maradnak gázolaj nélkül a magyar fuvarozók»



MKFE Kommunikáció
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.