Ma Koppány napja van.

Egyetlen állami társaság lett az összes „volán”

2019. október 1-jétől Magyarország egész területén egyetlen társaság, a Volánbusz Zrt. végzi a helyközi, autóbuszos közösségi személyszállítást. A többi hat regionális közlekedési központ (az egykori volán-társaságok utódai) október 1-jén beolvadtak a Volánbusz Zrt.-be, mely így 19 ezer munkavállalójával immáron az ország harmadik legnagyobb munkáltatója lett.


A hónapok óta tartó előkészítő munka eredményeképpen — jogutódlás útján — megtörtént az egyesülés. A hazai személyszállítási csúcsszervezet irányítására elnök-vezérigazgatóként Dávid Ilonát nevezték ki. Az egyesülési folyamatnak nincs kihatása sem a menetrendre, sem a tarifákra; a járművek és járművezetők a jövőben is ugyanazon az útvonalon fognak közlekedni.


Mint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea az újonnan létrejött társaságról elmondta: az állam részéről alapvető tulajdonosi elvárás, hogy a leendő vállalat hatékonyan működjön, s ezáltal hozzájáruljon az ország versenyképességének növeléséhez. Cél, hogy az integrációs folyamat végére egy szakmailag jól felkészült, az utazási és a megrendelői igényekhez jobban igazodó, hatékonyabban működő és versenyképes közlekedési vállalat jöjjön létre, amely nem csupán pozíciójának megtartására törekszik, hanem új piacok felé is képes nyitni.


A hazai közúti közlekedési szolgáltatókat érintő hasonló változás 2012 októberében volt, amikor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő — mint tulajdonos — hét Volán-vállalatot (regionális közlekedési központot) hozott létre az addigi huszonnégyből (egykori híradásunk »).

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.