Ma Koppány napja van.

Már csak a NÚSZ-nál lehet éves, országos matricát venni az idén

Feltűnően megugrott azok száma, akik a hazai útdíjrendszerben D2-es helyett D1-es matricát vásárolnak; főként kisáruszállító járművek üzembentartóiról van szó — közölte legfrissebb tájékoztatójában a Nemzeti Útdíjszolgáltató (NÚSZ) Zrt. Mivel a tömeges kategóriatévesztések miatt a társaság kénytelen immáron tízezres nagyságrendben fizetési felszólító leveleket küldeni a jármű-üzembentartóknak, a szolgáltató úgy döntött: 2019. október 1-jétől leállítja az éves érvényességű, idei, országos e-matricák értékesítését a viszonteladói körében. Éves, országos pályamatricát idén már csak közvetlenül az ematrica.nemzetiutdij.hu honlapon vagy a NÚSZ 19 ügyfélszolgálati irodájában lehet vásárolni.


Mint a NÚSZ közleményében olvasható: 2019 első félévében 15%-kal megnőtt a kategória-tévesztők száma, és egyre többen vannak, akik D2-es matrica helyett D1-es jogosultságot váltanak. A tévesztés főként a 10 napos matricáknál fordul elő tömegesen.


Az útdíjszolgáltató szerint könnyen elkerülhető a tévedés, ha a jármű-üzembentartó a forgalmi engedélybe bejegyzett adatokat veszi alapul a helyes kategória megválasztásánál.


D1 kategória: motorkerékpár vagy legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű, max. 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija

D2 kategória: valamennyi olyan gépkocsi, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába sem

 

A NÚSZ munkatársai készséggel  állnak rendelkezésére tanácsaikkal mindazoknak, akiknek a kategória megállapításánál kérdéseik merülnek fel — írja az útdíjszolgáltató.

 

tovább a NÚSZ közleményére »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.