Ma Konrád, Tivadar napja van.

Levélben fordult az IRU Orbán Viktorhoz az áruszállítás zavartalanságának megteremtését sürgetve

Az IRU az EU által is szorgalmazott zöld sávok alkalmazását sürgeti a magyar kormányfőknél. Közben az Európai Tanács tagjai – a 2020. március 26-án tartott nem hivatalos videokonferenciát követően – nyilatkozatot fogadtak el, amely mások mellett a zöld sávokra vonatkozóan is megfogalmaz vállalásokat.

Levelet intézett az IRU a kormányfőkhöz – köztük a magyar miniszterelnökhöz –, melyben a járvány gazdasági hatásai közül kiemelte az akadályoztatott határátlépések okozta zavarokat az ellátási láncban, elfogadhatatlannak nevezve a tízkilométeres sorokat és a kamionok hosszú órákig tartó vesztegléseit.

A világszervezet sürgeti a – március 23-i európai bizottsági közleményben szorgalmazott - zöld sávos intézkedések haladéktalan alkalmazását, konkrét intézkedések életbe léptetését, valamint az árufuvarozásban az egyenkénti járműmegállítás és ellenőrzés megszüntetését. A határátlépésre javasolt max. 15 perc is túl sok, ami a gyakorlatban többnapos veszteglést is eredményezhet.

Az IRU bátorítja a tagállamokat, hogy kövessék a bizottsági iránymutatásokat, adjanak elsőbbséget a gépkocsivezetőknek védőfelszereléshez jutásban, és – kérésükre – nyújtsanak számukra lehetőséget díjtalan koronavírus-tesztelésre. Ne tegyenek különbséget a szállított áruféleségek között, és a sofőröktől ne kérjenek a jogosítványon és más nemzetközileg elismert igazolványokon kívül egyéb kiegészítő dokumentumokat.
Az eredeti levél IDE>> kattintva olvasható el.

Közben az Európai Tanács tagjai – a 2020. március 26-án tartott nem hivatalos videokonferenciát követően – nyilatkozatot fogadtak el, amely mások mellett a zöld sávokra vonatkozóan is megfogalmaz vállalásokat:

A 2020. március 16-i bizottsági iránymutatások alapján, a Schengeni határellenőrzési kódexszel és a „zöld sávok” bevezetésére vonatkozó bizottsági iránymutatással összhangban biztosítani fogjuk a személyek és az áruk tekintetében a gördülékeny határigazgatást ott, ahol ideiglenes belső határellenőrzés bevezetésére került sor, megőrizve az egységes piac működését. A Bizottság segítségével sürgősen kezelni fogjuk az uniós belső határokon feltartóztatott és ezáltal a saját országukba hazajutni nem tudó uniós polgárokkal kapcsolatos, még fennálló problémákat, továbbá a határt átlépő munkavállalók és az idénymunkások helyzetét, akik számára lehetővé kell tenni, hogy folytassák az alapvető fontosságú tevékenységeket, elkerülve mindeközben a vírus továbbterjedését. Ugyanez vonatkozik az áruszállításra és az alapvető szolgáltatások nyújtására, függetlenül attól, hogy az szárazföldön, vízen vagy levegőben történik-e.”

A teljes dokumentum IDE>> kattintva olvasható magyarul.

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.