Ma Béla napja van.

Együtt a magyar fuvarozókért – patrióta gazdaságpolitikára és hatékony ellenőrzésre van szükség!

A COVID-19 járvány a magyar gazdaság minden szereplőjét sújtja, a negatív hatások azonban egyes ágazatokban – például a közúti személyszállításban és árufuvarozásban – hatványozottan jelentek meg az elmúlt hetekben. A hazai közúti logisztikai ágazat védelme kiemelt nemzetgazdasági érdek, ahogy erre Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára is felhívta a figyelmet, arra kérve az árukibocsátókat, hogy megbízásaiknál a magyar fuvarozó cégeket preferálják. Kérjük, Ön is segítse ezt a folyamatot, és jelezze felénk, ha azt tapasztalja, hogy valamely fel- és lerakóhelyen igazolhatóan erősödött az utóbbi napokban, hetekben a külföldi fuvarozók és járműveik jelenléte.


Az új-koronavírus járvány újabb és gyorsuló ütemű piacvesztést okoz a magyar székhelyű áruszállító vállalkozásoknak: ennek oka a termelőüzemek leállása, vagy csökkentett működése mellett a megbízások számának és földrajzi megoszlásának átstrukturálódása. Az elmúlt években a nemzetközi fuvarpiacon folyamatosan terjeszkedő szereplők – például a lengyel, litván, lett vagy román cégek – most a korábbinál is agresszívebb árversenybe kezdtek, s bár az alacsony fuvardíjak az önköltségeiket sem fedezik, a székhelyük szerinti országban megszerzett import megbízásaik kompenzálják ezeket a kieséseket. Ebben a tisztességtelen árversenyben csak összefogással, patrióta gazdaságpolitikai szemlélettel lehet megvédeni a magyar gazdaságot, s megerősíteni, életben tartani az áruszállítással foglalkozó hazai cégeket.

Az érdekképviseletek üdvözlik Schanda Tamás és a magyar Kormány kezdeményezését, amelynek célja a magyar gazdaság védelme, amelyért minden magánember és vállalkozás tehet azzal, ha hazai árut vásárol, és hazai vállalkozások szolgáltatásait választja.

Kérjük Tisztelt Tagjainkat, hogy a mindennapokban e szellemiségnek megfelelően alakítsák saját ügyeiket és cégük működését, és egyben kérjük, hogy tájékoztassanak bennünket azokról a fel- és lerakóhelyekről, árukibocsátókról, megbízókról, ahol igazolhatóan erősödött az utóbbi napokban, hetekben a külföldi fuvarozók és járműveik jelenléte. Jelzéseiket kérjük e-mailben küldjék meg Illés Ferencnek, az Árufuvarozási Tanács titkárának (ha van rá mód fotókkal is kiegészítve) az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

Egyesületünk – a NiT Hungaryval együttműködve – levélben fogja felhívni ezeknek az árukibocsátóknak a figyelmét Schanda Tamás miniszterhelyettes közleményére.

A jelenlegi helyzetben különösen fontos a piacvédelem erősítése, az ellenőrzések számának növelése, hogy a járványhelyzetet kihasználó jogosulatlan fuvarozók távoltartása megvalósulhasson. Ennek a leghatékonyabb eszköze lehet az MKFE által kezdeményezett e-reg (előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszer) beüzemelése, amelynek információink szerint már zajlik a tesztüzeme. Az MKFE kérni fogja, hogy már a tesztidőszak alatt is kiemelt figyelemmel kísérjék az ITM ellenőrei a tagvállalkozások által megküldött helyszínekre érkező vagy onnan induló járműveket és az engedélyek szabályos használatát.

Köszönjük a segítségüket!

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.