Ma Dénes napja van.

Megőrzi-e bonus besorolását a forgalomból kivont jármű?

Több fuvarozó vállalkozó is érdeklődött aziránt, hogy a forgalomból történő ideiglenes kivonás hogyan érinti egy-egy jármű bonus-malus biztosítási besorolását.


A koronavírus-járvány által előidézett gazdasági válsághelyzetben a legtöbb flotta-üzembentartó előtt az mutatkozott a legkézenfekvőbb megoldásnak, hogy járműveit ideiglenesen kivonta a forgalomból, és ezáltal a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díját is megtakarította. Sokakban felvetődött a kérdés, hogy mi történik majd a biztosítási besorolással a jármű újbóli forgalombahelyezésekor.


Az MKFE Biztosítási Alkusz Kft. megnyugtatólag arról tájékoztatja a vállalkozásvezetőket, hogy a 6 hónapra forgalomból ideiglenesen kivont jármű nem veszíti el a már megszerzett bonus biztosítási besorolását, csupán ezidő alatt nem léphet alacsonyabb osztályból magasabb kategóriába.


A besorolás abban az esetben emelkedhet egy osztállyal, ha egy járműnek az új biztosítási időszak és az azt megelőző biztosítási időszak kezdő napjai közötti időtartamban legalább 9 hónapig, egészen pontosan 270 napig biztosítási fedezete volt, és ebben az időtartamban az üzembentartónak a jármű vonatkozásában — a károkozás időpontjától függetlenül — kártérítési kötelezettsége nem vált ismertté (a bonus-malus besorolás szempontjából nem a káresemény időpontja, hanem a kárkifizetés vagy a bírósági ítélet időpontja számít).


A tagi kérdésekre tehát az a válasz adható, hogy a már megszerzett, kedvező bonus besorolást a jármű forgalomból történő ideiglenes kivonásával nem lehet elveszíteni.


A témával kapcsolatban hasznos tájékoztató olvasható a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor című online fogyasztóvédelmi kiadványának oldalán » .


Kapcsolódó jogszabályok:

2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról

21/2011. (VI. 10.) NGM rendelet a bonus-malus rendszer, az abba való besorolás, illetve a kártörténeti igazolások kiadásának szabályairól

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról (100. §)

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.