Ma Hajnalka napja van.

Húsvétkor kamionstop lesz itthon — nem oldott a minisztérium

Bár egyesületünk többször kérte a szakminisztériumtól a húsvéti kamionstop teljes vagy részleges feloldását, azonban ez nem történt meg. Ezért a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedési korlátozása az előttünk álló húsvéti hétvégén az általános, lenti órarend szerint alakul.


Társszervezetünknek küldött válaszlevelében az Innovációs és Technológiai Minisztérium azzal indokolta a tilalom fenntartásának szükségességét, hogy a környező országokban Húsvétkor szintén közlekedési korlátozás lesz, így a kamionstop hazai feloldása esetén a határátkelőkön torlódás alakulna ki.


Mindezek fényében a szokásos korlátozási rend irányadó Magyarországon. (A kevésbé szennyezők téli mentessége március 1-jén véget ért, így a kamionstop belföldi-nemzetközi viszonylatban, valamint minden környezetvédelmi kategóriás járműre egyaránt vonatkozik!) Az államhatártól a telephelyig vagy a legközelebbi lerakóhelyig sem lehet hazagurulni, mert ez a lehetőség csak júliusban és augusztusban él. Tilalmi órarend:


2021. április 1. (Nagycsütörtök) 22:00 órától » április 2. (Nagypéntek) 22:00 óráig
(minden 7,5 t össztömeg fölötti tehergépjárműre)

2021. április 3. (Nagyszombat) 22:00 órától » április 5. (Húsvét hétfő) 22:00 óráig
(minden 7,5 t össztömeg fölötti tehergépjárműre)


KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON — Alapvető mentességet élveznek az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, valamint friss, nyers, nem fagyasztott, nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, gabonát stb. szállító — illetve ilyen szállítási cél érdekében a fel- és lerakóhely között, továbbá azok és a telephely viszonylatában üresen közlekedő — tehergépkocsik.

Ezen kívül a közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008-as kormányrendelet 5. §-a rögzíti, melyet mindig megtalál honlapunk nyitóoldalán, a közlekedési korlátozásoknál vagy közvetlenül itt (MEGNYITÁS »).


FONTOS! Ha Ön romlandó élelmiszert szállít vagy fuvaroz, a menetokmányon mindenképpen legyen feltüntetve, hogy „romlandó” (nemzetközi menet- ill. fuvarlevélen angolul: „perishable”)! Szintén lényeges, hogy a mentességek egyes eseteiben a tehergépjármű vezetőjének menetokmányként a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot.


KÖZLEKEDÉSI KORLÁTOZÁSOK EURÓPÁBAN — 2021. ÁPRILIS »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.