Ma Frida, Ivett napja van.

A buszosokat is érintené a személyhajók kikötésének fővárosi módosítása

2024. április 24-én kerül a Fővárosi Közgyűlés asztalára az a tervezet, mely száműzné Budapest Belvárosából a kiránduló- és szállodahajókat. Ebben az esetben a megszokott belvárosi rakpart-szakaszok helyett külvárosi területeken kellene kialakítani a hajók és buszok utascseréjére alkalmas helyeket, melyre egyelőre senki sincs felkészülve.


Turisztikai szakmai partnereink, a Magyar Hajózási Országos Szövetség és a Személyhajósok Szövetsége elutasítja jelenlegi formájában a Duna-parti Építési Szabályzat módosítását, és arra kéri a Fővárosi Önkormányzatot, hogy folytasson valódi, érdemi egyeztetést az érintettekkel — hangzott el a hajós szakmai szervezetek 2024. április 9-i sajtótájékoztatóján Budapesten. A nagy hajóknak a Belvárosból történő száműzése már több éve szerepel a politikai döntéshozók palettáján, azonban turisztikai szakértők szerint ez a lépés óhatatlanul azt vonná maga után, hogy Bécs és Pozsony hangsúlyosabb folyami-turisztikai célponttá válhatna a magyar fővárossal szemben.


Az utas nélküli hajóknak külvárosi, többek között III., IV., XI., XXII. kerületi, de pontosabban meg nem nevezett kikötőkben kellene várakozniuk. Mint arra az előkészítő tanulmány is hivatkozik, ezeken a helyszíneken egyáltalán nem, vagy csak részben van hajók fogadásához megfelelő infrastruktúra. Nincs elégséges áram- és ivóvízellátás, sem pedig az utasok buszos utaztatásához szükséges parkoló.


A módosítás tehát a kiránduló- és szállodahajókat, valamint az azokat kiszolgáló turistabuszos vállalkozásokat is érintené. A közlemény kiemeli: évente 4 millió utas érdeklődik a budapesti hajós utak iránt. Mivel a főváros kellő szakmai előkészítés nélkül és tarthatatlanul rövid határidővel tervezi bevezetni az új kikötési rendet, ez alapjaiban változtatná meg a turistabuszos vállalkozások mindennapjait is.


Egyesületünk hosszú évek óta folytat párbeszédet a döntéshozókkal annak érdekében, hogy a buszosok életét megkönnyítő, az utascserére alkalmas és elégséges számú kocsiállás álljon rendelkezésre Budapesten a személyszállító hajók kikötési pontjainál. A hajósok és buszosok közös érdeke, hogy a vendégek buszról hajóra, valamint hajóról buszra történő átszállítása zökkenőmentes legyen. A tervezett kikötői változtatással kapcsolatban a Fővárosi Önkormányzat nem kereste egyesületünket.


tovább a teljes közleményre »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.