Ma Friderika napja van.

Változott a KRESZ: fókuszban a gyerekek

A gyermekek testi épségének megóvása indokolta a KRESZ legutóbbi módosítását, miután hazánk útjain 2011-ben több mint ezerötszáz 14 év alatti gyermek sérült meg közúti közlekedési balesetben. A 2013. május 1-jén hatályba lépő módosítások súlyára jellemző, hogy azok megsértői 5-től 150 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthatnak.


Míg az eddigiekben az álló iskolabuszok melletti elhaladásnál csak a fokozott óvatosság és mérsékelt sebesség volt kötelező, 2013. május 1. óta párhuzamos közlekedésre alkalmatlan úton nem szabad elhaladni a be- és kiszállást végző gyermekszállító busz mellett. A gyermeket szállító autóbuszok elindulását az autósoknak lassítással, szükség esetén megállással kell segíteniük. A gyermekszállító buszokon a jövőben a „Gyermekszállítás” ábra mellett „Gyermekszállítás” feliratot is ki kell tenni. A táblának legalább 40 x 40 cm méretűnek kell lennie, és fényt kell kibocsátania, vagy az ábrát meg kell világítani.

 
A jövőben a „Gyermekek” táblával jelölt szakaszokon (a tábla alatt kiegészítő táblán feltüntetett távolságon belül) legfeljebb 30 km/órás sebességgel közlekedhetnek a gépkocsik.

a rendőrség összeállítása a KRESZ-módosításról »

a KRESZ (1975. évi KPM-BM együttes rendelet) »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.