Ma Brúnó, Renáta napja van.

Elkészült a körgyűrű M5-öst és 51-est átkötő íve

Jó hír a közlekedőknek, hogy 2013. augusztus 31-én átadták a forgalomnak az M0-ás körgyűrű déli szektorán azt az új szakaszt, mely az M5-ös autópálya és az 51-es főút között létesít kapcsolatot irányonként 3 forgalmi sávon. Az új beruházástól azt remélik a szakemberek: lényegesen kisebb lesz a torlódás Magyarország egyik legforgalmasabb útján, az M0-ás déli szektorán.


Mint sokan tapasztalhatták: az eredetileg 2 x 2 sávos körgyűrű már tizenöt éve is szűknek bizonyult annak az óriási tranzitforgalomnak a lebonyolítására, mely az idő múlásával egyre erősödött. Ezért kezdődtek az útpálya kiszélesítésének munkálatai, tervbe véve az irányonként 3 forgalmi sávot. A most elkészült 6,3 km-es szakaszt plusz üzemi sáv egészíti ki. A projektet — az Új Széchenyi Terv forrásaiból és EU-s támogatással — 9,7 Mrd forintból valósította meg az EMWL Autópálya Konzorcium.


A pályatest hazánkban eddig még nem alkalmazott beton-technológiával készült, mely jobban viseli a terhelést, és a gumik futófelületével történő érintkezés során kisebb zaj keletkezik. Noha a körgyűrű déli szektorán, a Csepel-sziget térségében még tartanak a szélesítési munkák, már elmondható, hogy a körgyűrű az M1-es és a 11-es utak között 75 km hosszon folyamatosan járható, és minden járműkategóriára díjmentes. A főváros teljes körbekerítése azonban csak álom, hiszen Budapestet északnyugatról 400 méter magas hegyek határolják.


Az új út elkészültével egyidejűleg fölöslegessé vált, hogy a körgyűrűn közlekedők az M0-ásnak az 51-estől az M5-ösig tartó régi szakaszán kerüljék a fővárost. Ezt a szakaszt most M51-es autóútnak nevezték el, mely tehát az M5-ös autópálya és az 51-es főút közötti 2×2 sávos, leállósáv nélküli út, amely korábban az M0-s körgyűrű déli szektorának része volt. Az így létrejött M51-es szintén díjmentes.


Nyergesszerelvény az M0-ás lehajtóágának egyik körforgalmában. A háttérben útépítési nyersanyagok

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.