Ma Ivó, Milán napja van.

AZ MKFE DEMONSTRÁCIÓS BIZOTTSÁGA TOVÁBB FOLYTATJA MUNKÁJÁT!

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének Elnöksége 2014. december 12-én megalakította az MKFE Demonstrációs Bizottságát, azzal a céllal, hogy érdemi egyeztetésekre kerüljön sor a szakma képviselői és a kormány illetékesei között a közúti közlekedési szolgáltatói szakmacsoportot leginkább feszítő kérdések - úgymint az útdíj rendszerhez, a piacvédelemhez és az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerhez kapcsolódó problémák - megvitatása és minél hatékonyabb megoldása érdekében. A bizottság tovább folytatja munkáját, melynek eredményeiről és további feladatairól az alábbiakban tájékoztatjuk tagjainkat:




Az útdíj rendszert érintő legsúlyosabb problémák kapcsán egyesületünk ismertette álláspontját Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, aki február 10-én fogadta Wáberer Györgyöt és az MFKE főtitkárát. A megbeszélésen jelezték, hogy a fuvarozók terhei jelentősen növekedtek az idei évben, hangsúlyozták továbbá, hogy a szektor ez irányú többlet-terhelését teljesen indokolatlannak tartanák.  Felhívták a figyelmet a versenyképesség-javító intézkedések folytatásának fontosságára, szorgalmazva az iparűzési adó újabb vizsgálatát.

A többi fuvarozó érdekképviselettel összefogva közös egyeztetéseket kezdeményeztünk Dr. Seszták Miklós miniszternél a legégetőbb kérdések, úgy, mint például a bírságolási rendszer, a Társadalmi Egyeztető Szervezet felállítása, valamint az utólagos útdíjfizetés ügyében.

 

Az EKÁER rendszer vonatkozásában egyesületünk főtitkára ismertette Varga Mihály miniszterrel a fuvarozók aggodalmait, kiemelve az ellenőrzésekkel és esetleges hatósági árulefoglalásokkal kapcsolatos dilemmákat. 

Egyesületünk más érdekképviseleti szervezetekkel együtt valamennyi fórumon és egyeztetésen hangsúlyozta, hogy a rendszer nincs kész, a piaci szereplők információk hiányában nem készültek fel az EKÁER-ből adódóan rájuk háruló többletfeladatokra. A Nemzetgazdasági Minisztérium mérlegelve az egyeztetésekbe bevont szervezetek álláspontját 2015. március 1-ig meghosszabbította az EKÁER rendszer "próbaüzemét".

A fentieken túl a fuvarozókat érintő legnyugtalanítóbb körülmények kifejtésével, továbbá azzal a határozott kéréssel, hogy az EKÁER-rel kapcsolatos jogalkotásba és további egyeztetésekbe az MKFE-t vonják be, az egyesületünk levelet juttatott el a Nemzetgazdasági Minisztériumba.

 

A piacvédelem hiányából adódó problémákat Ignácz József Péter elnökségi tag ismertette Dr. Seszták Miklós miniszterrel. 
Ezentúl az MKFE a magyar fuvarozói érdekeket szem előtt tartva és képviselve továbbra is jelen van a vegyes bizottsági üléseken,ám az, hogy egyesületünk csak tanácskozási joggal vehet részt az üléseken, behatárolja lehetőségeinket. 



Az Elnökség úgy értékelte, hogy bár a döntéshozók részéről az egyeztetések irányában pozitív irányú elmozdulás történt, de a bizottság eredetileg kitűzött céljai még nem valósultak meg, ezért szükséges, hogy tovább folytassák munkájukat.
 

Az útdíjból adódó problémák megoldása érdekében elengedhetetlennek tartják a bírságrendelet módosítását, versenyképesség-javító intézkedések meghozatalát továbbá Társadalmi Egyeztető Szervezet felállítását.

A hatékony piacvédelem megvalósulása érdekében létfontosságúnak ítélik meg a bilaterális kapcsolatok és engedélyek felülvizsgálatát, valamint az engedélyek megfelelő ellenőrzését.

Az EKÁER rendszer bevezetéséből adódó, a fuvarozók mindennapjait érintő problémák elkerülése érdekében úgy vélik, a legszükségesebb, hogy az ellenőrzésekkel és hatósági árulefoglalásokkal kapcsolatos dilemmák tekintetében mielőbbi választ kapjanak a közúti közlekedési szolgáltatók.

A személyszállító vállalkozások is várják az Őket jelenleg leginkább foglalkoztató problémák megoldását. Ezek közül elsődleges a 2017-es piacnyitásra történő felkészülés, az ezzel kapcsolatos előkészítő egyeztetések megkezdése. Különjárati területen pedig a jelenlegi két akut gondot a budapesti repülőtéri parkolás problematikái, valamint a megfelelő budapesti autóbuszos megállási lehetőségek hiánya jelentik.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.