Ma Mihály napja van.

Kétlépcsős környezetvédelmi szigorítás Barcelonában

A barcelonai környezetvédelmi szigorítás 2021-től az autóbuszokat és tehergépjárműveket is érinteni fogja

2021. január 1-jétől tehergépjárművek és autóbuszok Barcelona alacsony kibocsátású zónájában (LEZ) csak környezetvédelmi matricával (DGT) közlekedhetnek majd. Matricát csak azon járműveknek adnak ki, amelyek teljesítik a minimum környezetvédelmi követelményeket.


Az új előírás szerint 2020. január 1-jétől csak azok a gépjárművek hajthatnak be az alacsony kibocsátású zónába, amelyek rendelkeznek környezetvédelmi matricával. A kötelezettség munkanapokon, hétfőtől péntekig, 07:00 – 20:00 óra között van érvényben. Öt különböző matricatípust alakítottak ki a kibocsátási értékek alapján. A Közlekedési Főigazgatóság honlapján szereplő információk szerint külföldi járművek nem tudnak környezetvédelmi matricát igényelni. Minden külföldi járművet ezért regisztrálni kell a hivatkozott internetes címen, aminek az eljárási díja 5 euró.


Fontos! Az autóbuszok (M2, M3) és tehergépjárművek (N1, N2, N3) egy éves moratóriumot kapnak, rájuk a kötelezettség csak 2021. január 1-jétől lesz érvényes!


Az alacsony kibocsátású zóna térképe itt érhető el. A Ronda del Litoral és Ronda de Dalt körgyűrűk mentesek a korlátozás alól, így azokat (áthaladás céljából) környezetvédelmi besorolástól függetlenül bármilyen jármű használhatja.


A matrica kiadásához szükséges minimum környezetvédelmi követelmények:

  M1 – személygépjármű

  N1 – 3,5 tonna alatti tehergépjárművek

  EURO III (benzin)

  EURO IV (dízel)

  M2, M3 – autóbuszok

  N2, N3 – 3,5 tonna feletti tehergépjárművek

  EURO IV


A fenti követelményeket nem teljesítő gépjárművek nem kapnak matricát, azaz nem közlekedhetnek az alacsony kibocsátású zónában, viszont évente maximum 10 napra lehetőségük van engedélyt kérni. Az engedély iránti kérelmet itt lehet elektronikus úton beadni, aminek az eljárási díja 2 euró.


A bírság összege eltérő a jármű kategóriájától függően, ugyanis M1, N1 járműveknél 200 – 499 euró, M2, M3, N2, N3 járműveknél 500 - 999 euróig terjedhet a bírság. Ismétlődő szabálytalanság esetén a bírságmértékek 30%-al emelkednek.


Mind a környezetvédelmi matricát, mind az engedélykérelmeket elektronikus úton lehet igényelni.


MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.