Ma Paszkál napja van.

Koronavírus: hírek információk Dánia, Svédország, Norvégia, Finnország

A koronavírus-járvány terjedése miatt a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. A környező országokban is korlátozások léptek életbe. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Dánia, Svédország, Norvégia és Finnország vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt védőfelszerelések használata kötelező.


AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!

DÁNIA, SVÉDORSZÁG, NORVÉGIA, FINNORSZÁGfebruár 1., kedd, 10:45
Svédország átmeneti könnyítéseket biztosít a vezetési és pihenőidők ütemezését illetően, hogy ezáltal is elősegítse az áruellátás folyamatosságát a koronavírus-járvány közepette. A könnyítések 2022. február 1-jétől március 3-ig tartanak, és tachográf-köteles járműveknél mind a személy-, mind pedig az árufuvarozókra alkalmazhatók az 561/2006/EK rendelet alapján, a felvázolt szabályok szerint »

január 18., kedd, 13:30
Finnország: a járványhelyzetre és az omikron-vírusvariáns terjedésére tekintettel, valamint a zavartalan áruellátás folyamatosságát szem előtt tartva Finnország könnyítéseket engedélyez a vezetési és pihenőidők ütemezését illetően. Az 561/2006/EK-rendelet szerinti könnyítések Finnország területén haladva 2022. január 17-től február 15-ig alkalmazhatók mind az árufuvarozó, mind a személyszállító gépjárművezetők esetében. Részletek »

december 13., hétfő, 13:15
Norvégiában újra előzetes regisztrációhoz kötik a belépést. Bővebb, naprakész hivatalos tájékoztatás magyar nyelven elérhető a Konzuli Szolgálat oldaláról.

Angol nyelvű hivatalos tájékoztatás elérhető a következő oldalról: regjeringen.no

Figyelem! Norvégiában nem fogadják el a Szputnyik és a Sinopharm vakcinákat! Azoknak, akik ezen oltások valamelyikét kapták, az országba való belépéshez egy negatív PCR-teszt szükséges, a határon pedig újabb PCR-tesztet kell elvégezni, amelyet a hatóságok ingyenesen biztosítanak, amennyiben nyitva van a tesztközpont!

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?norvegia

március 22., hétfő, 09:20
Norvégia: a norvég határokon egyáltalán nincs koronavírus-tesztkötelezettség az áruszállításban dolgozóknak.

február 23., kedd, 09:30
Norvégia: 2021. február 23-tól kötelező a maszkviselés Norvégiában azon hivatásos gépjárművezetőknek, akik a gépjárművüket bármely okból elhagyják. A tesztelés és karantén alól továbbra is mentességet élveznek az áruszállításban tevékenykedő gépkocsivezetők.

február 22., hétfő, 16:00
Dánia: Dánia és Németország között a kisebb szárazföldi határátkelőhelyeket teljesen bezárják. A dán hatóságok tájékoztatása alapján a következő nagyobb határátkelőhelyek továbbra is nyitva vannak:
                        Frøslev / Ellund (E45): 00.00 - 24.00
                        Padborg: 00.00 - 24.00
                        Sæd: 00.00 - 24.00
                        Pebersmark: 10.00 - 18.00 óra között
                        Kruså: 00.00 - 24.00 - csak 3,5 tonna alatti járművek használhatják

november 12., csütörtök, 16:23
 Dánia Ideiglenes könnyítést vezetett be Dánia a vezetési- és pihenőidő szabályokra vonatkozóan 2020. november 20-ig. Ez idő alatt a napi vezetési idő 9 óra helyett 11 óra lehet, a heti rendszeres pihenő időre pedig 24 óra is elegendő az országban.

június 29., hétfő, 16:31
Svédország A svéd kormány korlátozó intézkedéseket vezetett be a koronavírus terjedésének megakadályozására. Az intézkedések nem vonatkoznak a teherforgalomban közlekedő gépjárművezetőkre.

június 29., hétfő, 16:23
 Dánia A dán határokon meglévő korlátozásokat további értesítésig meghosszabbították. A közúti, tengeri, és vasúti teherfuvarozás minden ponton nyitva van, csak a megszokott, szúrópróba szerű ellenőrzés van.

május 25., hétfő, 15:58
Finnország: nem hosszabbítják meg a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó mentességek hatályát, így június 1-jétől a megszokott vezetési és pihenőidő szabályok lesznek alkalmazandók. További angol nyelvű információ elérhető innen »

május 14., csütörtök, 12:55
Finnország: május 14-től június 14-ig meghosszabbítják az intézkedések hatályát. A teherforgalmat továbbra sem érintik a korlátozások. Angol és orosz nyelvű tájékoztató a következő oldalról érhető el »

május 6., szerda, 16:48
Finnország: a finn kormány bejelentette, hogy a schengeni belső határok forgalmára vonatkozó jelenleg hatályos korlátozásokat május 14-től megszüntetik.

április 16., csütörtök, 15:14
Norvégia: vezetési és pihenőidőre vonatkozó mentességek

2020. április 15-én Norvégiában enyhítették a vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályokat május 13-án 24:00 óráig:

         a napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát
         a maximális heti vezetési idő nem haladhatja meg az 58 órát
         az összeadódott összes vezetési idő bármely egymást követő két hét alatt nem lehet több 96 óránál
         a csökkentett 24 órás heti pihenőidőt 45 órás rendes heti pihenőidőnek kell követnie
         a csökkentett heti pihenőidőket nem szükséges kompenzálni

április 16., csütörtök, 11:38
Finnország: április 15-én megszüntették az Uusimaa régióba és onnan induló forgalom ideiglenes korlátozásait. Minden más korlátozás és a határokra vonatkozó előírások érvényben maradnak.

április 10., péntek, 16:57
Svédország Április 15-től május 31-ig a vezetési és pihenőidőkre a következő mentességek vonatkoznak:
napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát.
heti vezetési idő nem haladhatja meg a 60 órát.
A teljes vezetési idő az egymást követő kéthetes időszak alatt nem haladhatja meg a 120 órát.
A napi minimum pihenőidő 9 óra
A heti pihenőidő minimum 24 óra
A gépjárművezető eltöltheti a 45 óránál rövidebb pihenőidőt a kabinban, amennyiben a kabin erre megfelelő, található benne alvó alkalmatosság, illetve erre az időre a jármű nincs mozgási állapotban.
Forrás: IRU

április 7., kedd, 16:34

 Dánia: április 6-án a dán miniszterelnök bejelentette, hogy a dán határokon érvényben lévő korlátozásokat május 10-ig meghosszabbítják; az időtartamot a körülményektől függően tovább lehet hosszabbítani. Az áruk és az áruszállítás továbbra is mentességet élveznek. (Forrás: IRU)

március 31., kedd, 15:14
 Dánia: a járművezetők heti pihenőidejére vonatkozó vasárnapi hír kiegészítése, hogy az április 11-ig meghosszabbított mentesség belföldi és nemzetközi szállításokra egyaránt vonatkozik. További információ elérhető INNEN>>

március 30., hétfő, 19:20
Norvégia - Vezetési és pihenőidőkre vonatkozó szabályok

Április 11-ig ideiglenes mentességet élveznek a vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályok alól az élelmiszerek, gyógyszerek és egyéb létszükséglethez szükséges áruk szállítását végző hivatásos gépkocsivezetők.
A norvég-orosz határ jelenleg zárva van.
A tehergépkocsivezetők dolgozhatnak, de a karantén szabályokat be kell tartaniuk, amikor nem dolgoznak (a fertőzés megelőzésére szolgáló minden egyéb intézkedés mellett).

március 30., hétfő, 16:34

 Finnország A teher- és árufuvarozás a következő határátkelőkön lehetséges: Imatra, Kuusamo, Niirala, Nuijamaa, Rajajooseppi, Salla, Vaalimaa, Vartius, Inari, Parikkala, Vainikkala, Kilpisjärvi, Karigasniemi, Kivilompolo, Nuorgam, Näätämö, Utsjoki, Karesuvanto, Kolari, Muonio, Pello, Tornio és Ylitornio.
Március 28-tól (00:00) a finn kormány lezárta Uusimaa régiót (Nagy-Helsinki fővárosi régió), hogy megakadályozza a koronavírus terjedését. A korlátozásnak az áruforgalomra nincs hatása, de nagyobb várakozási időkre kell számítani a régióba való belépéskor.

Pihenőidőre vonatkozó szabályok:
Március 26-án kihirdetett kormányrendelet szerint, március 27. és április 25 között, az alábbi szabályok érvényesülnek a vezetési-, és pihenőidőkre:
napi pihenőidő: 9 óra
heti pihenőidő: 24 óra

március 22., vasárnap, 17:15

 Dánia A dán közlekedési miniszter bejelentette, hogy a járművezetők heti pihenőidejére vonatkozó ideiglenes mentességet további 20 nappal meghosszabbították, ezért azok április 11-ig (beleértve) érvényesek. A mentesség csak a belföldi szállításra vonatkozik. További információ elérhető INNEN>>

március 20., péntek, 10:15

 Finnország: a korlátozások nem érintik a teherforgalmat. Részletes angol nyelvű információk a következő oldalon érhetők el » 

március 20., péntek, 10:15
 Dánia: a nemzetközi közúti árufuvarozást (ideértve az árutovábbítást is) a következő határátkelőhelyeken kell végezni: Frøslev, Sæd vagy Kruså (Kruså határátkelőhely 3,5 tonnát meghaladó járművek számára nem elérhető).

A heti pihenőidőktől való nemzeti eltérések Dániában: felfüggesztették a rendelet 6., és 7. cikkének alkalmazását, ami vezetési időre és a pihenőidőre vonatkozik. Viszont nem függesztették fel a vezetési szüneteket, továbbra is minden 45 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezetőnek legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani.

március 16., hétfő, 16:57
Svédország A svéd közlekedési hatóság engedélyezi a vezetési és pihenőidőktől való átmeneti eltérést. A napi pihenőidőnél változás, hogy a 9 órás pihenőt (csökkentett napi pihenőidő) akár a hét minden napján ki lehet venni. Minden héten legalább 24 óra csökkentett heti pihenőidőt kell tölteni, két hetente nem kötelező a 45 órás pihenő (rendszeres heti pihenőidő) megtartása. A felsorolt pihenőidős szabályok betartása mellett nincs korlátozva a napi, heti, kétheti vezetési idő.

március 15., vasárnap, 13:39
Norvégia hétfőtől zárja be kikötőit
és repülőtereit, de a norvég állampolgárok hazatérhetnek. A nemzetközi áruforgalom nem lesz korlátozva.

március 13., péntek, 21:10

A BBC információi szerint Dánia is lezárja az országhatárait, ezt Mette Frederiksen, dán miniszterelnök jelentette be. A dán állampolgárok továbbra is hazatérhetnek, a külföldieknek azonban nyomós, igazolható indokra lesz szükségük ahhoz, hogy beléphessenek Dániába. Az intézkedés szombattól várhatóan április 13-áig lesz érvényben. A dán kormány tájékoztatása szerint a korlátozások nem akadályozzák a gyógyszerek, az élelmiszerek és a nélkülözhetetlen árucikkek szállítását.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.