Ma Hajnalka napja van.

Koronavírus: hírek információk Dánia, Svédország, Norvégia, Finnország

A koronavírus-járvány terjedése miatt a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. A környező országokban is korlátozások léptek életbe. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Dánia, Svédország, Norvégia és Finnország vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt védőfelszerelések használata kötelező.


AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!

DÁNIA, SVÉDORSZÁG, NORVÉGIA, FINNORSZÁG



február 1., kedd, 10:45
Svédország átmeneti könnyítéseket biztosít a vezetési és pihenőidők ütemezését illetően, hogy ezáltal is elősegítse az áruellátás folyamatosságát a koronavírus-járvány közepette. A könnyítések 2022. február 1-jétől március 3-ig tartanak, és tachográf-köteles járműveknél mind a személy-, mind pedig az árufuvarozókra alkalmazhatók az 561/2006/EK rendelet alapján, a felvázolt szabályok szerint »

január 18., kedd, 13:30
Finnország: a járványhelyzetre és az omikron-vírusvariáns terjedésére tekintettel, valamint a zavartalan áruellátás folyamatosságát szem előtt tartva Finnország könnyítéseket engedélyez a vezetési és pihenőidők ütemezését illetően. Az 561/2006/EK-rendelet szerinti könnyítések Finnország területén haladva 2022. január 17-től február 15-ig alkalmazhatók mind az árufuvarozó, mind a személyszállító gépjárművezetők esetében. Részletek »

december 13., hétfő, 13:15
Norvégiában újra előzetes regisztrációhoz kötik a belépést. Bővebb, naprakész hivatalos tájékoztatás magyar nyelven elérhető a Konzuli Szolgálat oldaláról.

Angol nyelvű hivatalos tájékoztatás elérhető a következő oldalról: regjeringen.no

Figyelem! Norvégiában nem fogadják el a Szputnyik és a Sinopharm vakcinákat! Azoknak, akik ezen oltások valamelyikét kapták, az országba való belépéshez egy negatív PCR-teszt szükséges, a határon pedig újabb PCR-tesztet kell elvégezni, amelyet a hatóságok ingyenesen biztosítanak, amennyiben nyitva van a tesztközpont!

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?norvegia

március 22., hétfő, 09:20
Norvégia: a norvég határokon egyáltalán nincs koronavírus-tesztkötelezettség az áruszállításban dolgozóknak.

február 23., kedd, 09:30
Norvégia: 2021. február 23-tól kötelező a maszkviselés Norvégiában azon hivatásos gépjárművezetőknek, akik a gépjárművüket bármely okból elhagyják. A tesztelés és karantén alól továbbra is mentességet élveznek az áruszállításban tevékenykedő gépkocsivezetők.

február 22., hétfő, 16:00
Dánia: Dánia és Németország között a kisebb szárazföldi határátkelőhelyeket teljesen bezárják. A dán hatóságok tájékoztatása alapján a következő nagyobb határátkelőhelyek továbbra is nyitva vannak:
                        Frøslev / Ellund (E45): 00.00 - 24.00
                        Padborg: 00.00 - 24.00
                        Sæd: 00.00 - 24.00
                        Pebersmark: 10.00 - 18.00 óra között
                        Kruså: 00.00 - 24.00 - csak 3,5 tonna alatti járművek használhatják

november 12., csütörtök, 16:23
 Dánia Ideiglenes könnyítést vezetett be Dánia a vezetési- és pihenőidő szabályokra vonatkozóan 2020. november 20-ig. Ez idő alatt a napi vezetési idő 9 óra helyett 11 óra lehet, a heti rendszeres pihenő időre pedig 24 óra is elegendő az országban.

június 29., hétfő, 16:31
Svédország A svéd kormány korlátozó intézkedéseket vezetett be a koronavírus terjedésének megakadályozására. Az intézkedések nem vonatkoznak a teherforgalomban közlekedő gépjárművezetőkre.

június 29., hétfő, 16:23
 Dánia A dán határokon meglévő korlátozásokat további értesítésig meghosszabbították. A közúti, tengeri, és vasúti teherfuvarozás minden ponton nyitva van, csak a megszokott, szúrópróba szerű ellenőrzés van.

május 25., hétfő, 15:58
Finnország: nem hosszabbítják meg a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó mentességek hatályát, így június 1-jétől a megszokott vezetési és pihenőidő szabályok lesznek alkalmazandók. További angol nyelvű információ elérhető innen »

május 14., csütörtök, 12:55
Finnország: május 14-től június 14-ig meghosszabbítják az intézkedések hatályát. A teherforgalmat továbbra sem érintik a korlátozások. Angol és orosz nyelvű tájékoztató a következő oldalról érhető el »

május 6., szerda, 16:48
Finnország: a finn kormány bejelentette, hogy a schengeni belső határok forgalmára vonatkozó jelenleg hatályos korlátozásokat május 14-től megszüntetik.

április 16., csütörtök, 15:14
Norvégia: vezetési és pihenőidőre vonatkozó mentességek

2020. április 15-én Norvégiában enyhítették a vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályokat május 13-án 24:00 óráig:

         a napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát
         a maximális heti vezetési idő nem haladhatja meg az 58 órát
         az összeadódott összes vezetési idő bármely egymást követő két hét alatt nem lehet több 96 óránál
         a csökkentett 24 órás heti pihenőidőt 45 órás rendes heti pihenőidőnek kell követnie
         a csökkentett heti pihenőidőket nem szükséges kompenzálni

április 16., csütörtök, 11:38
Finnország: április 15-én megszüntették az Uusimaa régióba és onnan induló forgalom ideiglenes korlátozásait. Minden más korlátozás és a határokra vonatkozó előírások érvényben maradnak.

április 10., péntek, 16:57
Svédország Április 15-től május 31-ig a vezetési és pihenőidőkre a következő mentességek vonatkoznak:
napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát.
heti vezetési idő nem haladhatja meg a 60 órát.
A teljes vezetési idő az egymást követő kéthetes időszak alatt nem haladhatja meg a 120 órát.
A napi minimum pihenőidő 9 óra
A heti pihenőidő minimum 24 óra
A gépjárművezető eltöltheti a 45 óránál rövidebb pihenőidőt a kabinban, amennyiben a kabin erre megfelelő, található benne alvó alkalmatosság, illetve erre az időre a jármű nincs mozgási állapotban.
Forrás: IRU

április 7., kedd, 16:34

 Dánia: április 6-án a dán miniszterelnök bejelentette, hogy a dán határokon érvényben lévő korlátozásokat május 10-ig meghosszabbítják; az időtartamot a körülményektől függően tovább lehet hosszabbítani. Az áruk és az áruszállítás továbbra is mentességet élveznek. (Forrás: IRU)

március 31., kedd, 15:14
 Dánia: a járművezetők heti pihenőidejére vonatkozó vasárnapi hír kiegészítése, hogy az április 11-ig meghosszabbított mentesség belföldi és nemzetközi szállításokra egyaránt vonatkozik. További információ elérhető INNEN>>

március 30., hétfő, 19:20
Norvégia - Vezetési és pihenőidőkre vonatkozó szabályok

Április 11-ig ideiglenes mentességet élveznek a vezetési és pihenőidőre vonatkozó szabályok alól az élelmiszerek, gyógyszerek és egyéb létszükséglethez szükséges áruk szállítását végző hivatásos gépkocsivezetők.
A norvég-orosz határ jelenleg zárva van.
A tehergépkocsivezetők dolgozhatnak, de a karantén szabályokat be kell tartaniuk, amikor nem dolgoznak (a fertőzés megelőzésére szolgáló minden egyéb intézkedés mellett).

március 30., hétfő, 16:34

 Finnország A teher- és árufuvarozás a következő határátkelőkön lehetséges: Imatra, Kuusamo, Niirala, Nuijamaa, Rajajooseppi, Salla, Vaalimaa, Vartius, Inari, Parikkala, Vainikkala, Kilpisjärvi, Karigasniemi, Kivilompolo, Nuorgam, Näätämö, Utsjoki, Karesuvanto, Kolari, Muonio, Pello, Tornio és Ylitornio.
Március 28-tól (00:00) a finn kormány lezárta Uusimaa régiót (Nagy-Helsinki fővárosi régió), hogy megakadályozza a koronavírus terjedését. A korlátozásnak az áruforgalomra nincs hatása, de nagyobb várakozási időkre kell számítani a régióba való belépéskor.

Pihenőidőre vonatkozó szabályok:
Március 26-án kihirdetett kormányrendelet szerint, március 27. és április 25 között, az alábbi szabályok érvényesülnek a vezetési-, és pihenőidőkre:
napi pihenőidő: 9 óra
heti pihenőidő: 24 óra

március 22., vasárnap, 17:15

 Dánia A dán közlekedési miniszter bejelentette, hogy a járművezetők heti pihenőidejére vonatkozó ideiglenes mentességet további 20 nappal meghosszabbították, ezért azok április 11-ig (beleértve) érvényesek. A mentesség csak a belföldi szállításra vonatkozik. További információ elérhető INNEN>>

március 20., péntek, 10:15

 Finnország: a korlátozások nem érintik a teherforgalmat. Részletes angol nyelvű információk a következő oldalon érhetők el » 

március 20., péntek, 10:15
 Dánia: a nemzetközi közúti árufuvarozást (ideértve az árutovábbítást is) a következő határátkelőhelyeken kell végezni: Frøslev, Sæd vagy Kruså (Kruså határátkelőhely 3,5 tonnát meghaladó járművek számára nem elérhető).

A heti pihenőidőktől való nemzeti eltérések Dániában: felfüggesztették a rendelet 6., és 7. cikkének alkalmazását, ami vezetési időre és a pihenőidőre vonatkozik. Viszont nem függesztették fel a vezetési szüneteket, továbbra is minden 45 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezetőnek legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani.

március 16., hétfő, 16:57
Svédország A svéd közlekedési hatóság engedélyezi a vezetési és pihenőidőktől való átmeneti eltérést. A napi pihenőidőnél változás, hogy a 9 órás pihenőt (csökkentett napi pihenőidő) akár a hét minden napján ki lehet venni. Minden héten legalább 24 óra csökkentett heti pihenőidőt kell tölteni, két hetente nem kötelező a 45 órás pihenő (rendszeres heti pihenőidő) megtartása. A felsorolt pihenőidős szabályok betartása mellett nincs korlátozva a napi, heti, kétheti vezetési idő.

március 15., vasárnap, 13:39
Norvégia hétfőtől zárja be kikötőit
és repülőtereit, de a norvég állampolgárok hazatérhetnek. A nemzetközi áruforgalom nem lesz korlátozva.

március 13., péntek, 21:10

A BBC információi szerint Dánia is lezárja az országhatárait, ezt Mette Frederiksen, dán miniszterelnök jelentette be. A dán állampolgárok továbbra is hazatérhetnek, a külföldieknek azonban nyomós, igazolható indokra lesz szükségük ahhoz, hogy beléphessenek Dániába. Az intézkedés szombattól várhatóan április 13-áig lesz érvényben. A dán kormány tájékoztatása szerint a korlátozások nem akadályozzák a gyógyszerek, az élelmiszerek és a nélkülözhetetlen árucikkek szállítását.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.