Ma Márk napja van.

Koronavírus hírek, információk: Románia, Bulgária, Moldova, Görögország, Albánia, Macedónia

A koronavírus-járvány terjedése miatt a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. A külföldi országokban is korlátozások léptek életbe, melyek folyamatosan változhatnak. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Románia, Bulgária, Moldávia, Görögország, Albánia és Macedónia vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt védőfelszerelések használata kötelező.


AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!

ROMÁNIA, BULGÁRIA, MOLDOVA, GÖRÖGORSZÁG, ALBÁNIA, MACEDÓNIA


január 18., kedd, 12:05
Románia: az országba történő belépéshez elektronikus űrlapot kell kitölteni 2021. december 20-tól (ld. lenti, akkori híradásunkat). Az űrlapot 24 órával a belépés előtt, és 24 órával a belépés után lehet kitölteni, és pontosan meg kell adni a belépés és a romániai tartózkodás helyét. Tovább a magyar rendőrség tájékoztatójára »

         belépési űrlap és tájékoztató (untrr.ro) »
         harmadik országos gépkocsivezetők belépése Romániába (untrr.ro) »

december 28., kedd, 19:50
Románia: 2021. december 24-től kezdve már nem kell PCR-tesztet bemutatniuk a hivatásos gépjárművezetőknek. Részletek (UNTRR) »

december 20., hétfő, 14:30
Románia: az országba történő belépéshez elektronikus űrlapot kell kitölteni 2021. december 20-tól. Változott az is, hogy a harmadik országból belépő gépjárművezetők teljes mentességet kapnak, így már nem kell vizsgálaton átesniük vagy karanténba vonulniuk. Az űrlapot csak 24 órával a belépés előtt lehet kitölteni, és pontosan meg kell adni a belépés és a romániai tartózkodás helyét. Tovább a magyar rendőrség tájékoztatójára »

belépési űrlap és tájékoztató (untrr.ro) »

harmadik országos gépkocsivezetők belépése Romániába (untrr.ro) »

november 4., csütörtök, 09:20
Románia könnyítéseket ad az oxigénszállító gépkocsivezetőknek a vezetési és pihenőidők ütemezésében, hogy ezáltal is biztosítsa a koronavírusos betegeket kezelő egészségügyi intézmények ellátását. Orvosi oxigén szállításánál a vonatkozó 561/2006/EK-rendelet 14. cikkének 2. bekezdésében foglaltakhoz képest az alábbiak szerint lehet eltérni 2021. november 27-ig:

          - a 9 órás napi vezetési idő 11 órára hosszabbítható (6. cikk 1. bek.)
          - vezetési ciklusoknál csak 5 és fél óránként kell megtartani a 45 perces szünetet (7. cikk)
          - az előző heti pihenőidő végétől számítva nem 6x24 órán belül, hanem csak 7x24 órán belül kell megkezdeni a következő heti pihenőidőt (8. cikk 6. bek.)

november 3., szerda, 11:50
Románia: 2021. november 1-jétől Magyarországot is a sárga zónába sorolták (később vörös besorolású lett). Aki tehát magyar-román viszonylatban közlekedik, már attól is kérik a határon a COVID-igazolványt vagy a megfelelő negatív tesztet. Oltásként minden vakcinatípust elfogadnak, de a teljes átoltottságtól számított 10 napnak el kell telnie. Részletek (untrr.ro) illetve police.hu.

október 1., péntek, 15:24
Románia Romániai frissítette az országok/területek listáját a COVID-19 fertőzöttségi adatok szerint. 2021. október 3-tól a következő változtatásokat vezették be:

Vörös zóna változások: Moldovai Köztársaság, Örményország, Bulgária és Fehéroroszország a vörös zónában van,

Sárga zóna változások: Ausztria, Svájc, Gibraltár és Irán (korábban a pirosban volt), Ukrajna (korábban a zöld zónában volt) a sárga zónában van,

Zöld zóna változások: Hollandia, Németország, Franciaország, San Marino, Liechtenstein és Koszovó a zöld zónába kerül.

Kiegészül továbbá a rendelkezés hatályára vonatkozó kivételek listája is az alábbi ponttal:

  • a tehergépjárművek vezetői, valamint a személyszállítást végzők mentesülnek a karantén alól, amennyiben bemutatják a 72 óránál nem régebbi RT-PCR teszt negatív eredményét! Ez a mentesség csak a munkavégzés céljából történő beutazásra érvényes.

A további kivételek változatlanul érvényben maradnak:

  • azok a személyek, akik EU-s Covid-kártyával igazolni tudják, hogy Romániába való érkezésük előtt 10 nappal már mindkét oltásukat megkapták
  • azok, akik Romániában kevesebb, mint 72 órát tartózkodnak, és 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkeznek a belépés időpontjában
  • azok, akik a belépés előtti 180 napban átestek a fertőzésen, és ezt a beutazás előtt legalább 14 nappal nekik írásban meg is erősítették
  • azok, akik csak tranzitálnak Románián át, és 24 óra alatt elhagyják az országot
  • azok, akik az EU vagy az Európai Gazdasági Térség, illetve Svájc zöld területeiről lépnek be

A változtatások 2021. október 03-án (00:00 órától) lépnek hatályba.

szeptember 30., csütörtök, 12:55
Románia A Nemzeti Adó és Vámhivataltól (NAV) kapott tájékoztatás és a román társegyesületünk (UNTRR) információi szerint Románia frissítette a külföldi országok járványügyi besorolását. A vörös és sárga listás országokból beérkezők, valamint a harmadik országból belépők karanténba kötelesek vonulni, ha nem teljesítik a kivételekben említett feltételeket. Ausztria és Horvátország 2021. szeptember 26-tól a vörös kockázati csoportba kerültek, ahol egyébként Szerbia és Szlovénia is helyet foglal. Sárga listás lett Szlovákia és Norvégia. A szigorított belépési feltételek (14 napos karanténkötelezettséggel) miatt sok fuvarozó új útvonalat választott magának. A NAV tájékoztatása szerint szeptember utolsó napjaiban e változás hatására növekedett meg a sor a szerb-magyar határ » szerb kilépési oldalán, ugyanis a keletről érkező fuvarozók Románia kikerülésével Szerbián át próbálnak Nyugat-Európába eljutni.

Románia fenti járványügyi rendelkezései alóli kivételek:

azok a személyek, akik EU-s Covid-kártyával igazolni tudják, hogy Romániába való érkezésük előtt 10 nappal már mindkét oltásukat megkapták

azok, akik Romániában kevesebb, mint 72 órát tartózkodnak, és 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkeznek a belépés időpontjában

azok, akik a belépés előtti 180 napban átestek a fertőzésen, és ezt a beutazás előtt legalább 14 nappal nekik írásban meg is erősítették

azok, akik csak tranzitálnak Románián át, és 24 óra alatt elhagyják az országot

azok, akik az EU vagy az Európai Gazdasági Térség, illetve Svájc zöld területeiről lépnek be

romániai belépési szabályok és az egyes országok kockázati besorolása 2021. szeptember 26-tól »

július 20., kedd, 12:00
Románia: frissült az országok besorolását tartalmazó lista (PDF) » . A szabályok és kivételek az előző bejegyzéseinkben olvashatók.

július 16., péntek, 09:10
Románia: a harmadik országból érkező gépjárművezetők karanténra kötelezettek! Az életbelépő új rendelkezések szerint a harmadik országból érkező, hivatásos gépjárművezetők karanténra kötelezettek, akkor is, ha zöld országból érkeznek.

Kivételek:

tranzitban közlekedők, amennyiben Románia területét 24 órán belül elhagyják.
teljesen átoltott személyek, akik hitelt érdemlően bizonyítani tudják az oltás tényét, időpontját. (például: EU Digital COVID tanúsítvánnyal)
azok a személyek, akik negatív RT-PCR teszttel rendelkeznek, amely legfeljebb 72 órával a fedélzetre történő beszállás előtt, vagy a határra érkezés előtt készült
olyan személyek, akiknél a romániai belépés előtti 180 napban megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal, és akiknél a megerősítés dátumától a romániai belépés dátumáig legalább 14 nap telt el
Magyarországról, Bulgáriából, Szerbiából, Ukrajnából vagy Moldáviából Romániába belépő a határvidék mentén dolgozó munkavállalók

július 13., kedd, 15:10
Románia:a nemzetközi forgalomban résztvevő árufuvarozókat is érinti az új korlátozás Romániában! A COVID-19 járvány kapcsán új intézkedések léptek hatályba Romániában. A hivatásos gépjárművezetők NEM mentesülnek az új előírások alól.

A kockázati területeket a következőképpen osztályozzák:

zöld területek: olyan országok, ahol az új COVID-19 esetek kumulatív előfordulási aránya az elmúlt 14 napban kevesebb, mint 1,5 / 1000 lakos;

sárga területek: azok az országok, ahol az új COVID-19 esetek kumulatív előfordulási aránya az elmúlt 14 napban 1,5 és 3 között van 1000 lakosra számítva;

piros területek: azok az országok, ahol az új COVID-19 esetek kumulatív előfordulási aránya az elmúlt 14 napban nagyobb vagy egyenlő, mint 3/1000 lakos.

A zöld területekről Romániába érkező személyekre karanténintézkedés vagy tesztelési kötelezettség nem vonatkozik. A sárga és piros területekről Romániába érkező személyek 14 napos karanténra kötelezettek.

Kivételek:

Teljesen átoltott személyek, akik hitelt érdemlően bizonyítani tudják az oltás tényét, időpontját. (például: EU Digital COVID tanúsítvánnyal)

azok a személyek, akik negatív RT-PCR teszttel rendelkeznek, amely legfeljebb 72 órával a fedélzetre történő beszállás előtt, vagy a határra érkezés előtt készült.

olyan személyek, akiknél a romániai belépés előtti 180 napban megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal, és akiknél a megerősítés dátumától a romániai belépés dátumáig legalább 14 nap telt el

átutazó személyek, ha az ország területére való belépésük után 24 órán belül távoznak Romániából

Magyarországról, Bulgáriából, Szerbiából, Ukrajnából vagy a Moldovai Köztársaságból Romániába belépő a határvidék mentén dolgozó munkavállalók

A melléklet tartalmazza az országok / területek osztályozását: pdf » . A lista szerint Spanyolország, Portugália és az Orosz Föderáció sárga, az Egyesült Királyság és Ciprus pedig a vörös zónában található. Egyesületünk felvette a kapcsolatot a román társegyesületünkkel a részletek tisztázása érdekében.

Forrás: Román társegyesület

április 27., kedd, 13:00
Görögország: az Ortodox Húsvét miatt a görög kormány felfüggesztette az ünnepi kamionstopot a következő napokon: 2021. április 29., 30., május 3., 4.

március 19., péntek, 12:55
Görögország új információkat adott közre a tesztkötelezettség bevezetéséről és egyes határátkelőhelyek nyitvatartásának korlátozásáról. Kakavia és Evzoni határátkelő minden nap 7:00 - 19:00 óra között van nyitva.

január 20., szerda, 14:45
Görögország: a koronavírus terjedést megakadályozó intézkedések sorozatában újabb, a hivatásos közúti árufuvarozókat érintő szabályozást vezettek be Görögországban. A Makaza-Nimphea, Vojvoda-Ormenio és Ilinden-Exohi bolgár-görög határszakaszon a görög fél csak olyan kamionokat enged be, illetve ki, amelyben csak a gépjárművezető ül.

október 21., szerda, 09:30
Bulgáriában 2020. október 22-től a szabadban is kötelező a maszkviselés, mert az utóbbi időben megugrott az új koronavírusos esetek száma.

október 16., péntek, 11:55
Görögország: a teherforgalomra nem vonatkoznak a görög szigorítások, a következő szárazföldi határátkelőhelyek a nap 24 órájában és a hét minden napján (24/7) nyitva vannak a teherforgalom előtt:

            • Kakavia (GR-AL)
            • Krystallopigi (GR-AL)
            • Evzoni (GR-MD)
            • Promachona (GR-BG)
            • Ormenio (GR-BG)
            • Nymfaia (GR-BG)
            • Kipi (GR-TR)

október 16., péntek, 08:31
Románia: Csütörtöktől ismét karanténkötelezettség nélkül lehet Magyarországról Romániába - személyforgalomban – utazni. A román rendvédelmi szervek döntése alapján csütörtök hajnaltól Magyarország nem szerepel az emelt kockázatú országok között.

október 6., kedd, 14:48

Románia: karanténkötelezettséget vezettek be a Romániában a Magyarországról személyforgalomban érkezőkre. A karantén ideje főszabály szerint 14 nap, de aki a határátlépés pillanatában bemutat egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet, annak lehetősége van a karantén 8. napján elvégeztetni a második tesztet, és amennyiben annak eredménye is negatív, a 10. napon elhagyhatja a karantént.

Kivétel a 72 órát meg nem haladó tartózkodás, amely esetén elegendő egy negatív PCR-teszteredmény felmutatása a határon való belépéskor, a karantén alóli felmentéshez.

Az intézkedések nem vonatkoznak a teherforgalomban közlekedőkre, de a személyforgalomban közlekedő hivatásos gépjárművezetőkre igen!

Még nem tisztázott az ingázó munkavállalók mentességének kérdése, illetve a 30 km-es körzetben mezőgazdasági munkálatokat végzőkre és más, határon átnyúló, elengedhetetlen munkát ellátókra vonatkozó kivételes szabályok.

augusztus 14., péntek, 11:34
Görögország: a hivatásos gépjárművezetők számára nem kötelező a negatív PCR teszt bemutatása határátlépésnél. Egyetlen követelmény az online regisztráció elvégzése. A Passenger Locator Form (PLF) formanyomtatvány kitöltéséhez kattintson ide: travel.gov.gr »

augusztus 10., hétfő, 10:20
Görögország 

A görög kormány megkezdte a korlátozó intézkedések újbóli bevezetését.

Személyforgalom

Az egyetlen szárazföldi határ, amely az utasforgalom számára nyitva áll, a görög-bolgár határátkelőhely Promahonas-Kulata-nál található.

Az összes többi szárazföldi határnál csak különös méltánylást igénylő esetekben lehet belépni, a következő kategóriába tartozóknak: állandó lakhellyel rendelkezők, görög állampolgárok családtagjai, oktatók, hallgatók, orvosi okok stb.

Áruforgalom

Az árufuvarozáshoz szárazföldi belépés megengedett a következő határátkelőhelyeken:

  1. Kakavia (GR-ALB)
  2. Krystallopigi (GR-ALB)
  3. Evzoni (GR-MD)
  4. Promachona (GR-BUL)
  5. Ormenio (GR-BUL)
  6. Nymfaia (GR-BUL)
  7. Kipi (GR-TUR)

Augusztus 7-től az egyetlen szárazföldi határ, amely 0-24 órában nyitva tart a Promahonas-Kulata görög-bolgár határátkelőhely lesz.

A többi szárazföldi határátkelőhelyet minden este helyi idő szerint 23:00 és 07:00 között bezárják. Ez a korlátozás valamennyi járműre vonatkozik (teher- és személyszállítás is).

Az általános korlátozás minden árura vonatkozik, mentességeket eddig nem jelentettek be. A görög társegyesület jelenleg azon dolgozik, hogy mentességeket szerezzen legalább a romlandó és ADR áruk számára.

Ezenkívül Görögországba belépő személyek számára továbbra is kötelező a Passenger Locator Form (PLF) formanyomtatvány kitöltése és a QR-kód (ideértve a teherautó-sofőröket is), amelyet itt lehet benyújtani: https://travel.gov.gr/»

augusztus 07., péntek, 15:15

Görögország Az athéni magyar konzulátus tájékoztatása szerint már nem csak a személyforgalomban érkezők, hanem a teherfuvarozásban dolgozó hivatásos gépkocsivezetők részére is kötelező a Passenger Locator Form (PLF) formula kitöltése, és a határátlépéskor a PLF kitöltése után kapott QR kód bemutatása. A teherforgalomra vonatkozó könnyítés, hogy a hivatásos árufuvarozó gépkocsivezetők mentesülnek a 24 órás szabálytól (azaz, hogy a határra érlezés előtt legalább 24 órával kell kitölteniük a PLF felületet). A gépkocsivezetők ezt a határon is megtehetik, és elvileg a kitöltés után azonnal megkapják belépéshez szükséges QR kódot.
Az angol nyelvű online nyomtatvány a következő linken érhető el: https://travel.gov.gr/»

augusztus 4., kedd, 10:00
Bulgária: a veszélyhelyzetet augusztus 31-ig meghosszabbították, ezzel egyidejűleg eltörölték a gépjárművezetők regisztrációs kötelezettségét. Belépésnél nem kell nyilatkozatot kitölteniük a gépjárművezetőknek. A maszkviselés továbbra is kötelező zárt terekben. (Forrás: IRU)

július 22., szerda, 17:20
Bulgária - Görögország: a bolgár határrendészeti igazgatóság információt kapott a görög határőrizeti hatóságoktól arról, hogy 2020. július 22-én 00:00 órától a bolgár Ilinden melletti Exochi görög határátkelőhelyet bezárják minden típusú jármű előtt, beleértve a teherautókat is! Az ellenőrzőpont 2020. augusztus 3-ig teljesen zárva tart.

július 22., szerda, 12:05
Észak-Macedónia: a belügyminisztérium jelentése szerint még mindig nagyon sokan figyelmen kívül hagyják a maszkviselési kötelezettséget. A szabálysértők pénzbüntetéssel sújthatók.

július 17., péntek, 14:55
Bulgária: a bolgár hatóságok 2020. július 15-én július 31-ig meghosszabbították a járvány miatt érvényben lévő veszélyhelyzeti állapotot. A járművezetőkre vonatkozó intézkedések változatlanok, a nyilatkozat továbbra is kell!

július 14., kedd, 11:10
Görögország: Személyforgalom – 2020. július 15-től „Promachonas” határátkelőhelyen az alapvetően nem szükséges okból utazók csak negatív, 72 óránál nem régebbi koronavírus teszttel léphetnek be Görögország területére. Személyforgalomban a többi szárazföldi határátkelőhelyek továbbra is zárva maradnak az alapvetően nem szükséges okból utazók előtt. Teherforgalom – A teherforgalom alapvetően szükséges műveletnek minősül, így koronavírus-teszt és online regisztráció nélkül is be lehet lépni Görögországba. További információ »


július 09., csütörtök, 11:24

Görögország Tehergépjárművek belépésekor is ki kell tölteni az „utas-kereső” űrlapot » a gépjárművezetőknek! Az aktuális szabályok értelmében a teherforgalomban belépők számára is kötelező előzetesen, a határátlépés előtt online kitölteni a bejelentő lapot. A frissített formanyomtatványon külön rubrikában szerepel a „professional driver” kategória, amelyet a teherforgalomban közlekedők választhatnak. A regisztráció után a megadott e-mail címre egy QR kódot küldenek, ezt kell határátlépéskor bemutatni.
Regisztráció menete: a személyforgalomban belépőkkel ellentétben a gépjárművezetők a belépés előtt bármikor kitölthetik a formanyomtatványt, akár a határon állva is. A személyforgalomban közlekedőknek a belépést megelőzően, legalább 48 órával kell regisztrálniuk.

július 08., szerda, 18:24

Görögország Személyforgalom
2020. augusztus 31-ig új eljárásokat vezetnek be a Görögországba utazók számára: az országba belépőknek ki kell tölteniük egy online felületen elérhető „utas-kereső” űrlapot, amely angol nyelven elérhető INNEN » Az űrlap kitöltése utáni visszaigazoló e-mail szövege szerint, a Görögországba való érkezés előtt 1 nappal újabb e-mailt küldenek a megadott e-mail címre, egy QR kóddal, amelyet határátlépéskor kell bemutatni.

Áruforgalom A görög Közlekedési Minisztérium megerősítette, hogy görögországi belépéshez a gépjárművezetőknek nincs szüksége a fenti online regisztrációra! Az online kitölthető formanyomtatványt csak a személyforgalomban belépőknek kell kitölteni a belépéshez.

június 29., hétfő, 16:20
Bulgária: A hatóságok meghosszabbították a rendkívüli járványügyi helyzetet július 15-ig. A belépési korlátozások továbbra sem vonatkoznak a teherforgalomban közlekedőkre, de a nyilatkozatot kötelező kitölteni!

angol »     bolgár »     román »     török »     cseh »


június 29., hétfő, 16:17
  Albánia Június 15-től a tengeri és a légi határokat újból megnyitották, a tömegközlekedés viszont továbbra sem engedélyezett. További információ elérhető innen »

június 17., szerda, 16:28
Bulgária: új nyilatkozatot vezettek be a külföldi gépjárművezetők számára. A formanyomtatvány, amelyet kitöltve és aláírva a gépjárművezetőnek magánál kell tartania, elérhető több nyelven a következő linkekre kattintva:

angol »     bolgár »     román »     török »     cseh »

Szájmaszk használata továbbra is kötelező zárt terekben.

június 17., szerda, 15:56
Észak-Macedónia: Személyforgalom – június 17-én Észak-Macedónia kormánya iránymutatást adott ki külföldi állampolgároknak az ország területén történő tranzitjáról.

Az új szabályok értelmében harmadik országok állampolgárai átutazhatnak Észak-Macedónián, feltéve, hogy nem térnek le az autópályákról, illetve legfeljebb 5 órán belül elhagyják az országot. Ellenőrzés céljából a személyforgalomban Észak-Macedóniába belépőknek ki kell tölteniük egy nyilatkozatot, amelyet át kell adniuk a határőröknek kilépéskor.

május 28., csütörtök, 13:30
Románia: így alakul a kamionstop a pünkösdi hosszú hétvégén (tovább) »

május 18., hétfő, 15:00
Románia: a személyszállítás 2020. június 1-ig továbbra is fel van függesztve Románia és a következő országok között: Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Ausztria, Belgium, Svájc, Egyesült Királyság, Hollandia és Törökország.

április 27., hétfő, 16:51
Bulgária: május 13-ig kötelező a maszkok viselése köztereken és zárt terekben. Az előírás a gépjárművezetőkre is vonatkozik.

A bolgár piacra szánt árukat szállító gépjárművezetőknek le- és felrakodás után azonnal el kell hagyniuk a Bolgár Köztársaság területét.

Tranzit esetén a kijelölt útvonalakat lehet igénybe venni, amelyeket a határ átlépésekor határoznak meg minden gépjárművezető számára.

április 22., szerda, 11:44
Románia: vezetési és pihenőidőkre vonatkozó mentességek 2020. május 31-ig:

    • A napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát
    • 5 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezető legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani
    • a napi pihenési idő csökkentése 11 óráról 9 órára
    • a heti pihenőidő elhalasztása a 6–24 órás időszakon túl

Kamionstop:

A 7,5 tonnát feletti járművekre vonatkozó kamionstopot 2020. május 14-ig feloldották a következő szakaszokon:

        - A2-es autópályán (Bukarest - Constanta)
        - DN7 (Pitesti - Vestem)
        - DN39 (Agigea - Mangalia)

április 16., csütörtök, 12:52
Románia: április 14-én további 30 nappal meghosszabbították a rendkívüli állapotot Románia területén április 15-től kezdve. Az intézkedések és korlátozások nem változnak. A rendelet szövege román nyelven itt olvasható (PDF) »

április 16., csütörtök, 11:31
Bulgária: kamionstop felfüggesztése, valamint vezetési és pihenőidők

Kamionstop

Ideiglenesen felfüggesztik a 12 tonnát meghaladó tehergépjárművek ünnepnapi közlekedési korlátozását (kamionstopot).

Vezetési és pihenőidőre vonatkozó mentességek

Április 17-től (0.00 órától) május 17-ig (24.00 óráig) a következő könnyítéseket vezetik be:

• A napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát
• 5 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezető legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani
• Lehetőség két, egymást követő héten minimum 24 órás csökkentett pihenőidő tartására, feltéve, hogy
    - a járművezetők e négy egymást követő hét során legalább 4 heti pihenőt tartanak, és legalább kettőnek rendes heti pihenőidőnek kell lennie
    - a két csökkentett heti pihenőidőt kompenzálni kell a következő pihenőidő előtt
• A sofőr a rendszeres heti pihenőidőt a kabinban töltheti, mindaddig, amíg a gépjárművezető(k) számára a megfelelő alvási lehetőség biztosított, és a jármű parkol.

április 14., kedd, 16:42
Bulgária: a Bolgár Közúti Infrastruktúra Ügynökség interaktív térképet tett közzé a Bolgár Köztársaság területén kijelölt közúti árufuvarozási zöld folyosókról. A térkép hasznos információkat tartalmaz a pihenőhelyekről, parkolóhelyekről, egészségügyi létesítményekről, élelmiszervásárlásra alkalmas üzletek és éttermek elérhetőségéről, üzemanyagtöltő állomásokról, a legközelebbi mentőszolgálatokról stb. A következő linken érhető el: www.api.bg vagy www.bgtoll.bg

április 6., hétfő, 16:41
 Románia: a román hatóságok megerősítették, hogy a gépjárművezetőknek rendelkezniük kell a Bizottság közleményének 3. számú mellékleteként közzétett nyilatkozattal. A nyilatkozat angol nyelven letölthető innen (PDF) »

A személyes adatok és a gépjárműre vonatkozó információk kitöltése után X-el kell jelölni a belépés okát (teherforgalomban résztvevő gépjárművezető esetében: a driver of a heavy goods vehicle – HGV)

április 6., hétfő, 14:08
 Románia: a román belügyminisztérium kiadta a 7. katonai rendeletét, amelyben a személyek és az áruk közúti szállítására vonatkozóan új szabályokat vezettek be:

Felfüggesztették a veszélyhelyzet végéig a nemzetközi közúti személyszállítást Románia és Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Ausztria, Belgium, Svájc, Egyesült Királyság, Észak-Írország, Hollandia és Törökország közötti útvonalakon.

A 2,4 tonna feletti tehergépjárművek, amelyek Románia területét tranzitálnak, belépnek, vezetőik nem kötelesek kitölteni a járványügyi nyilatkozatot Romániába való belépéskor, ha megfelelnek a következő minimum feltételeknek:

csak a kijelölt tranzitútvonalakat, határátkelőhelyeket veszik igénybe
a belépéstől számított 48 órán belül elhagyják az ország területét (a pihenőidőket is beleértve), a belépésnél egy formanyomtatványon jelzik a belépés pillanatát, ugyanerre kerül fel a kilépés időpontja is (mintapéldány elérhető innen: PDF)
a parkolás csak a kijelölt helyeken lehetséges, a kijelölt tranzitútvonalakon

Amennyiben a fenti szabályokat nem tartja be, a gépjárművezetőt 14 napos karanténra kötelezik, ennek költségeit pedig viselnie kell.

Határátlépéskor a gépjárművezetők egy matricát kapnak, amelyet jól látható helyen a szélvédőre kell ragasztani.

határinfó »

interaktív, részletes térkép benzinkutakkal »

Forrás: IRU

március 31., kedd, 17:07
Bulgária: nem bolgár járművezetők be- és kirakodhatnak árukat, de azonnal el kell hagyniuk Bulgária területét. Az ország területén áthaladásuk és tartózkodásuk időtartama nem haladhatja meg a 24 órát.

A COVID-19 elterjedése miatt 2020. március 30-tól visszavonásig bezárták a Bulgária és Görögország közötti „Zlatograd-Thermes” határátkelőhelyet.

Különleges ellenőrző pontokat hoztak létre Bansko város és az összes regionális központ bejáratánál és kijáratánál: Blagoevgrád, Burgasz, Várna, Veliko Tirnovo, Vidin, Vraca, Gabrovo, Dobrics, Kardzsali, Kjustendil, Lovecs, Montana, Pazardzsik, Pernik, Pleven, Plovdiv, Razgrád, Rusze, Silistra, Szliven, Smoljan, Szófia, Sztara Zagora, Targoviste, Haskovó, Sumen és Jambol.

A gépjárművezetők továbbra is beléphetnek ezekre a területekre, de torlódásokra kell számítani.

március 30., hétfő, 19:21
 Románia Minden Romániába belépő gépkocsivezetőnek ki kell töltenie egy nyilatkozatot arról, hogy 24 óránál többet nem tartózkodik az ország területén, amennyiben ennél tovább marad meg kell adnia a helyszínt, amely karanténként szolgál arra az időre, amíg ott tartózkodik, ez lehet a telephely is. Az űrlapok sablonjai román és angol nyelven IDE KATTINTVA>> érhető el.

március 30., hétfő, 15:59

Moldova A járművezetők, akik teherfuvarozást végeznek, a klinikai tünetek hiányában nem kell karanténba vonulniuk.
A Moldovai Köztársaság Kivételes Helyzeteinek Bizottsága 2020. március 26-i 6. sz. Rendeletének megfelelően, 2020. március 29-én reggel 08:00 órától a „Costești-Stanca” (moldovai-román határ) és a „Briceni-Rossoșanî” (moldvai-ukrán) határátkelőhelyek ellenőrzőpontjait ideiglenesen lezárták.
Használható határátkelőhelyek:
Romániával
közös határ: Leușeni-Albița, Sculeni-Sculeni, Ungheni-Iaşi, Giurgiulești-Galați
Ukrajnával közös határ: Otaci-Moghilev-Podolsk, Vălcineţ-Moghilev-Podolsk, Ocniţa-Sokireanî, Criva-Mamalîga, Giurgiuleşti-Reni, Etulia-Frikăţei, Mirnoe-Tabak, Palanca-Maiaki-Udobnoe, Tudora-Starokazacie.

március 28., szombat, 14:21
 Románia A kamionoknak a kilépőoldalon négy órát, Magyarország irányába három órát kell várakozniuk a csanádpalotai magyar-román autópálya-határátkelőhelyen - írta honlapján a rendőrség.

március 26., csütörtök, 10:24
Görögország: a járművezetőknek be kell mutatniuk a munkáltató által kiállított igazolást, valamint az útlevelet vagy személyigazolványt és a CMR-t, hogy igazolják az árufuvarozási tevékenységet Görögország területén. Az igazolás elérhető innen »

Az Evzoni határátkelőhelyen (Görögország-Észak-Macedónia) a tehergépjárművel való átlépés minden nap 22:00 - 06:00 között nem engedélyezett. Az etil-alkoholt, romlandó árukat és orvosi eszközöket szállító kamionok mentesülnek a rendelkezés alól.

március 26., csütörtök, 09:51
 Románia Magyarország és Románia kormányainak megállapodása értelmében a két ország azon állampolgárai, akiknek a határtól számított 30-30 kilométeres távolságon belül van bejelentett lakcíme, illetve munkahelye, vagy egészségügyi ellátási céllal érkeznek, anélkül kelhetnek át a határon, hogy 14 napra karanténba kellene vonulniuk. Az ingázóknak lakcímkártyával és munkáltatói igazolással, míg az egészségügyi ellátás céljából érkezőknek beutalóval kell rendelkezniük. Az alábbi átkelők vehetők igénybe: Vállaj, Létavértes, Méhkerék. Forrás: police.hu

március 24., kedd, 14:01

 Románia: a romániai áruszállításhoz kijelölt tranzitútvonalak térképe elérhető ITT>> vagy INNEN>>

március 23., hétfő, 20:31

 Görögország 2020. március 23-án, 06:00 órától korlátozó intézkedéseket vezettek be Görögországban
Áruszállítás
- Az áruszállítás mentesül minden korlátozó intézkedés alól. Minden határ nyitva áll a nemzetközi áruszállítás számára.
- A tehergépkocsivezetők mentesülnek a karantén alól.- Egyes esetekben a kikötői hatóságok Görögországba való belépéskor nyilatkozatot töltetnek ki a gépjárművezetőkkel, ez angol nyelven is elérhető.

Vezetési és pihenőidőkre vonatkozó könnyítések 2020.03.19-től 2020.04.18-ig
a napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát
a heti vezetési idő nem haladhatja meg a 60 órát
5 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezető legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani
napi kötelező pihenőidő 9 óra
a heti pihenőidő elhalasztása 6-24 órás időszak utánra

Személyforgalom
- A görög állampolgárok mozgása erősen korlátozot, írásbeli engedélyhez kötött.
- A külföldi állampolgárok nem léphetnek be Görögországba.

március 22., vasárnap, 10:07

 Románia: Lezárták a határokat a külföldi állampolgárok előtt. A korlátozások továbbra sem érintik a teherforgalmat, és az ebben részt vevő gépjárművezetőket. A teherforgalom, Magyarországhoz hasonlóan kijelölt tranzitútvonalakon valósulhat meg, térképről ez idáig nem érkezett szemléltető anyag. A forgalom a román határrendészet oldalának interaktív térképén követhető nyomon>>
A román nyelvű rendelet szövege elérhető innen: pdf>>

március 20., péntek, 10:15

 Románia: a korlátozások nem vonatkoznak a teherforgalomra és gépjárművezetőkre!

A 3,5 t feletti tehergépjármű-vezetők kötelesek a határátkelőhelyeken védőeszközöket viselni, például kesztyűt, arcmaszkot, és bemutatniuk a fertőtlenítőszert, és a rendeltetési helyhez vezető út igazolására szolgáló dokumentumokat.

A következő határátkelőhelyeket bezárták:

- Magyarországnál: Turnu, Săcuieni, Salonta és Valea lui Mihai.
- Ukrajnánál: Sighet.
- Bulgáriánál: Negru Vodă, Lipniţa, Dobromir, Zimnicea, Turnu Măgurele és Bechet.
- Határátkelőhelyek Moldovával: Rădăuţi, Prut és Oancea.
- 2020. március 12., csütörtökön a szerb hatóságok egyoldalúan bezárták a következő határátkelőhelyek Romániával: Porţile de Fier 2, Moldova Nouă, Foieni, Lunga, Vâlcani, Drobeta Turnu Severin és Naidăş.

A határforgalmat a következő interaktív térképen lehet követni. 

Vezetési és pihenőidőkre vonatkozó engedmények:
A napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát.
5 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezető legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani.
a napi pihenési idő csökkentése 11 óráról 9 órára.
a heti pihenőidő elhalasztása a 6–24 órás időszakon túl

március 20., péntek, 10:15
Albánia: 2020. március 15-től az albán szárazföldi határok minden utas szállítás számára zárva vannak. Az áruk szállítása megengedett, a járművezetők egészségi állapotát a határon ellenőrzik.

Blato és a Shepchishte-Trebishte Debar határátkelőhely már teljesen le van zárva minden forgalom számára.

március 19., csütörtök, 17:08
Bulgária Április 17-ig megtiltották a harmadik országbeli állampolgárok belépését Bulgáriába. Az áruszállításban dolgozók ez alól kivételt képeznek. A tehergépjármű-vezetőkre vonatkozó szabályok (hivatalos rendelet elérhető innen »):

• A bolgár teherautó-sofőrökre vonatkozik a 14 napos karantén, kivéve, ha visszatérnek a listán szereplő országok egyikébe. Ebben az esetben is karanténban kell maradniuk távozásukig;
• Nem bolgár járművezetők be- és kirakodhatnak árukat, de azonnal el kell hagyniuk Bulgária területét. Tranzit esetén az árutovábbítást 24 órán belül kell elvégezni;

Bolgár vezetési és pihenőidő:

Ideiglenes könnyítés az áruk nemzeti és nemzetközi szállításában március 19-én 00:00 és április 16-án 24.00 óra között:

• A napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát.
• 5 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezető legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani.
• a rendszeres heti pihenőidő csökkentése 45 óráról 24 órára.

március 17., kedd, 15:36

 Bulgária: 2020. március 18-án 00:00 órától megtiltják a belépést a Bolgár Köztársaság területére a következő országokból érkező személyeknek: Kína, Irán, Banglades, India, Maldív-szigetek, Nepál, Sri Lanka, Spanyolország, Olaszország, Észak- Korea, Dél- Korea, Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Svájc, Hollandia.

Azon nehéztehergépjárművek vezetői, akik nem bolgár állampolgárok, és a fenti országból érkeztek beléphetnek Bulgáriába, de ki/berakodás után azonnal el kell hagyniuk az ország területét, az átutazás ideje nem haladhatja meg a 24 órát.

március 16., hétfő, 14:57
 Görögország
Személyszállítás: Görögország lezárja Albániával és Észak-Macedóniával közös határait, leállítja személyforgalmat kiszolgáló kompforgalmat Olaszország-Görögország viszonylatban.
Árufuvarozás: árufuvarozást kiszolgáló kompok továbbra is közlekedhetnek. A szárazföldi áruszállítást és gépjárművezetőket nem érintik az intézkedések, illetve a 14 napos karantén sem. Forrás: OFAE

március 16., hétfő, 11:26
Romániában a 3,5 t feletti teherfuvarozás mentesül a Románia területére való belépésről szóló, a március 8-i CNSSU határozatban előírt forgalmi korlátozások alól, a külföldi gépjárművezetőknek pedig csak akkor szükséges karanténba vonulniuk, ha Olaszországból érkeznek (további korlátozott országok: Kína, Irán, Dél-Korea).

március 15., vasárnap, 10:05
 Görögország: a görög társegyesületünk tájékoztatása szerint egyelőre nincs érvényben korlátozó intézkedés az országban, sem a személyszállításra sem az árutovábbításra.
Hétfőtől (2020.03.16.) az észak-macedón-görög Evzoni-Bogorodica határon 22.00 órától 06.00 óráig megtiltják a nehéz tehergépjárművek közlekedését.
Észak-Macedóniában a legnagyobb határátkelők kivételével minden átjárót lezártak. A határon nem léphetnek be a gócpontnak nyilvánított országokból érkező külföldiek, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által veszélyesnek nyilvánított országokból érkező külföldi állampolgárok.

március 13., péntek, 16:24
 Bulgáriában kihirdették a szükségállapotot, de a korlátozások még nem vonatkoznak a nemzetközi közúti személyszállításra és árukra.

március 13., péntek, 10:40
Romániában a kisebb határátkelőhelyek bezárásával csoportosítják át a kapacitást a forgalmasabb belépő pontokra. Belépéshez a formanyomtatvány kitöltése szükséges, amely elérhető angol nyelven is.

A határzárások nemcsak a román-magyar határ átkelőire vonatkoznak: a román-ukrán határon egy (Máramarossziget-Aknaszlatina), a román-moldovai határon kettő, a román-bolgár határon hat átkelőre vonatkozik, és a szerb-román határon is hét átkelőhely bezárását rendelték el.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.