Ma Vencel napja van.

Nagykövetségi tájékoztatás a belarusz vízumokat illetően

A Belarusz Köztársaság magyarországi nagykövetének kezdeményezésére – a NiT Hungary technikai lebonyolításában –, 2020. november 11-én videokonferencia keretében kaptak tájékoztatást a magyar fuvarozói érdekképviseletek a Belarusz Köztársaságba érvényes vízum megszerzésének jelenlegi folyamatáról. A megbeszélésen a nagykövetség munkatársai mellett részt vettek a magyar (MKFE, NiT Hungary, FUVOSZ) és belarusz (BAMAP) fuvarozói érdekképviseletek.


2020. július 1-jén hatályba léptek a Belarusz Köztársaság új vízumszabályai», amelyeket többek között a Belarusz Köztársaság és az Európai Unió közötti, a vízumkönnyítésről szóló megállapodás figyelembevételével dolgoztak ki. A vízumszabályok új változata jelentősen leegyszerűsítette a belarusz vízumok megszerzésének eljárását, valamint kibővítette a hosszú távú vízumok megszerzésének lehetőségeit is.

A vízumkérelmek konzuli díja jelentősen csökkent: most az EU polgárainak, így a magyaroknak is, a vízum 35 euróba kerül, normál eljárás esetében (5 munkanap). Sürgős eljárás igénylésekor (2 munkanap) a díj 70 euró. (Korábban előbbi 60, utóbbi 120 euróba került). Általános szabály, hogy a Nagykövetség konzuli osztálya a sürgős vízumot egy munkanap alatt kiadja, ami megkönnyíti a járművezetőknek az eljárást. Figyelembe véve a nemzetközi járművezetők munkájának sajátosságait, a Belarusz Nagykövetség konzuli osztálya a vízumkérelmeket közvetítőkön (utazási cégek) keresztül is elfogadja, a vezető személyes jelenléte nem szükséges.

A járművezetők esetén két kategóriába sorolják a vízumokat: tranzit vagy üzleti.

A rövid távú (amelynek érvényessége akár 90 nap) üzleti vízum kiállításához a szokásos vízumkérelmi dokumentumok mellett (azaz vízumkérelem formanyomtatvány, fotó, utasbiztosítás), szükséges a konzuli osztály felé benyújtani az MKFE levelét is, amely tartalmazza szükséges információt a vezetőről és a kért vízumról. Az MKFE igazolás kiadásához kérjük, keresse az MKFE titkárságát, a vízumkérelemhez szükséges űrlap elérhető az MKFE weboldalán a Szolgáltatások - Orosz/belorusz vízum» menüpontunkban, a letölthető dokumentumoknál, vagy közvetlenül itt ».

A járművezetők egy évig érvényes, többszöri beutazásra jogosító vízumhoz is hozzájuthatnak, feltéve, hogy az előző évben legalább egy vízumot kaptak, és azt a meghatározott célból és a jogszabályoknak megfelelően használták fel. Ebben az esetben a konzuli osztálynak olyan dokumentumokat is be kell nyújtania, amelyek igazolják, hogy hosszú időn keresztül több utazásra van szükség (munkaszerződés, szállítási szerződés stb.). Minden kérelmet külön-külön áttekintenek.

A tranzit belépési vízum kiadására szolgáló vízumtámogatási dokumentum annak az országnak a vízumát jelenti, amelybe a külföldi állampolgár a Belarusz Köztársaság érintésével halad tovább. A Nagykövetség konzuli osztálya leggyakrabban érvényes orosz vízummal rendelkező magyar sofőröket fogad tranzitvízumok megnyitására.

Az új vízumszabályok bevezetésével – amelyek kibővítették a hosszú távú vízumok kiadásának lehetőségeit –, valamint a koronavírus-járvány következményei miatt, módosult a konzuli osztály működése is.

További információkat a belarusz vízummal kapcsolatosan a nagykövetség alábbi oldalán olvashat.

http://hungary.mfa.gov.by/hu/consular_issues/legalization/

A videokonferencián a vízumkérdéseken túl a járványhelyzet miatti, a közúti árufuvarozókat érintő aktuális intézkedésekről is esett szó. Emellett a belarusz érdekképviselet kifejezte igényét az engedélykontingensek növelésére, ugyanis statisztikáik szerint már szeptemberben teljes mértékben elfogyott a 2020-as évre átadott bilaterális engedélymennyiségük. A magyar érdekképviseletek szerint az engedélyszámok érdemi megvitatására a vegyesbizottsági ülés keretein belül van lehetőség, ugyanakkor a szakmai szervezetek, így az MKFE álláspontja is változatlan a kérdésben: sem Belarusszia, sem más érintett ország esetében nem tartjuk indokoltnak további engedélyek átadását, ezt az érdekképviseletek határozottan elutasítják.

 

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.