Ma Adalbert napja van.

Az orosz vízum már online igényelhető!

2023. augusztus 1-jétől Oroszország megkezdte az elektronikus vízumkiadást, mely lényegesen leegyszerűsíti a beutazók adminisztratív terheit. Az online vízum az Orosz Föderáció teljes területére igényelhető. A könnyítést 55 ország kapta meg, köztük Magyarország.


Az elektronikus vízum egyszeri beutazásra és tartózkodásra jogosítja fel a vendég, üzleti, turista, tudományos, kulturális, társadalmi-politikai, gazdasági és sportrendezvényi célból belépni kívánó személyeket, azaz a hivatásos gépjárművezetőket is. Útlevél és egészségbiztosítás továbbra is szükséges. Az elektronikus vízumkérelmet az Orosz Föderáció Külügyminisztériumának Konzuli Osztálya által működtetett automatikus felületen kell leadni. A művelet angol vagy orosz nyelven végezhető.


Egy vízumkérelemmel a külföldi állampolgárok egyszer 16 napot tartózkodhatnak az ország területén. A vízum érvényességi ideje a kiállítástól számított 60 nap. Az elektronikus kérelmet a beutazás várható időpontja előtt legkésőbb 4 naptári nappal be kell nyújtani.


Ha egy magyarországi székhelyű fuvarozó vállalkozás nem magyar állampolgárt alkalmaz gépjárművezetőként, akkor a lenti dokumentum országlistájából tudja megnézni, hogy alkalmazottja tud-e elektronikus vízumot igényelni, vagy meg kell maradnia a papíralapú ügyintézésnél.


Az ügyintézés menete:


Első lépések:

Az orosz külügyminisztérium elektronikus felületén a kérelmezőnek vagy munkaadójának elsőként nevet és e-mail-címet kell megadnia. Erre megerősítő kód érkezik, mellyel a felhasználó aktiválja a felületet. Ezután saját profiloldalt (personal account) kell létrehozni, melyre angolul vagy oroszul be kell gépelni a személyes adatokat (állampolgárság, a beutazás célja, útlevél-adatok stb.). A kérelem benyújtása voltaképp innentől kezdődik.


Feltöltéshez szükséges dokumentumok:

            ••• digitális fénykép
            ••• géppel olvasható útlevél adatlapjának szkennelménye
             nincs szükség más dokumentumra, így MKFE-s igazolásra sem!


Az elektronikus vízum kiállításának díja:

díj: kb. 52 USD (tartalmazza a konzuli díjat, banki jutalékot, tranzakciós költséget, a dokumentumok ellenőrzési díját, a valutaárfolyam-ingadozásokat)

fizetés: online felületen bankkártyával


Határátlépés:

Elektronikus vízummal az Orosz Föderáció területére csak a kijelölt határátkelők ellenőrzőpontjain lehet belépni.


Önellenőrzés és felkészülés utazásra:

A beutazók és munkaadóik a https://evisacheck.kdmid.ru internetes oldalon tudják ellenőrizni, hogy egy adott személy rendelkezik-e érvényes elektronikus vízummal. Javasoljuk, hogy elektronikus vízumkérelmét mindig nyomtassa ki indulás előtt, mert az okostelefonnal technikai gondok vagy internet-kapcsolati problémák adódhatnak; a határellenőri szervek így megtagadhatják a beléptetést.


az orosz fél jegyzéke és azon országok felsorolása, melyeknek állampolgáraira az elektronikus igénylés alkalmazható »


ELEKTRONIKUS VÍZUMIGÉNYLÉS - https://electronic-visa.kdmid.ru »


 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.