Ma Adalbert napja van.

Ítéletidő Európa nyugati peremén — nem járnak a kompok

Franciaországban vörös, azaz legmagasabb fokozatú meteorológiai riasztást rendeltek el, miután a Ciaran-ciklon 2023. november 1-jén (szerdán) lecsapott az országra. Több mint egymillió háztartás maradt áram nélkül. Híradások szerint több francia megyében csütörtökön megtiltották a 7,5 t legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek közlekedését, és a doveri kompközlekedésben is fennakadások mutatkoznak, a járatokat csütörtökön nem indíották el. A rendkívül erős szél fennakadásokat okoz a kontinens nyugati peremén fekvő többi ország közlekedésében is.


Franciaországban rekordsebességű, 207 km/h-s széllökést mértek; 1,2 millió háztartás maradt áram nélkül. November 2-i (csütörtök) délutáni jelentések szerint a Bretagne-félszigeten 1987 óta nem volt ilyen erejű vihar. Csütörtökön napközben kritikus állapotok alakultak ki Pays de la Loire, Bretagne és Normandia régióiban. Számos hídon és viadukton közlekedési korlátozást rendeltek el. További értesítésig törölték a La Manche csatornán a kompok közlekedését. Párizstól északkeletre, Aisne megyében életét vesztette egy kamionsofőr, amikor egy fa rádőlt a járművére. Egyes megyékben megtiltották a 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeg feletti tehergépjárművek közlekedését, többfelé sebességkorlátozás és előzési tilalom van érvényben. Egyes helyeken a buszok közlekedése is tilos.


A közlekedőknek útra dőlt fákra, letört ágakra, leszakadó felsővezetékekre, lehulló épületelemekre kell számítaniuk. A magas járműveknek az erős szél iránytartási, menetstabilitási bizonytalanságot okozhat. A járművezetőknek a parkoláshoz tanácsos épületektől és fáktól távolabb fekvő területet választaniuk. A ciklon Európa belseje felé húzódik, de ereje gyengül.

Franciaország pillanatnyi forgalmi helyzetképe (bison-fute.gouv.fr) »


 Hollandiában is érezteti hatását a Ciaran-ciklon: az országban szintén a viharos erejű szél miatt kellett vörös riasztást életbe léptetni.

Hollandia forgalmi helyzete téreképen (anwb.nl ») vagy (rwsverkeersinfo.nl »)


Olaszország északi részén kiadós eső várható, ott is legmagasabb szintű riasztás van érvényben. Friss hír, hogy péntekre több város is víz alá került, ellehetetlenült a közlekedés. Veneto és Friuli Venezia Giulia tartományban legrosszabb a helyzet, ahol a víz járműveket sodort magával és épületeket öntött el. Pénteken lezárták az A11-es autópálya egy szakaszát is, mert azt víz árasztotta el. Erről a HírTv készített helyszíni beszámolót »

Olasz forgalmi helyzetképek (autostrade.it ») vagy (stradeanas.it »)


Spanyolország és Portugália tengerparti területein szintén legmagasabb szintű figyelmeztetést léptettek életbe.


európai riasztási térkép (meteoalarm.org) »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.