Ma Hilda napja van.

Bulgária fertőtleníti az oda érkező járműveket

EMLÉKEZTETŐ — A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Hivatal 2024. július 15-én megkezdte a török területről Bulgáriába belépő összes jármű megelőző fertőtlenítését, s azóta Bulgária valamennyi határszakaszán bevezették a kötelező fertőtlenítési eljárást. Az intézkedést a különféle fertőző állatbetegségekkel kapcsolatos járványügyi helyzet fennállása indokolja.


Értesüléseink szerint a járművek fertőtlenítése egyelőre csak a török-bolgár határon díjköteles (tarifák a lenti táblázat szerint). A többi szomszédos ország vonatkozásában Bulgária 2024. szeptember 1-jétől tervezte a díjszedés bevezetését, de egyelőre hivatalos megerősítés nem érkezett be egyesületünkhöz, hogy a román, szerb, észak-macedón, görög határszakaszon fizetni kellene a fertőtlenítésért.

              • személygépjárművek: 2 euró
              • kisbuszok és kishaszonjgépárművek 3,5 tonnáig: 5 euró
              • buszok: 5 euró
              • 3,5 tonna feletti tehergépjárművek: 10 euró


A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (BFSA) közleménye szerint a fertőtlenítésért fizetendő díjmértéket rendelet határozza meg. A szükséges díjat a határátkelőn biztosított POS terminállal lehet megfizetni. A közlemény kitér arra, hogy a fertőtlenítés díján felül banki szolgáltatási díjat számolnak fel, amit a banki szabályok szerint számítanak. A banki szolgáltatási díjat amiatt kell kiemelni, ugyanis a fuvarozói visszajelzések szerint a határátkelőhelyen ugyan 10 euró (20 leva) a 40 tonnás járműszerelvények fertőtlenítési díja, azonban a járművezetők rendszeresen 20 eurót (40 leva) fizetnek.


A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (BFSA) 2024. augusztus 16-i közleménye »

Forrás: AEBTRI

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.