Ma Zsigmond napja van.

Egyre inkább végleges formát ölt a mobilitási csomag

Rövidesen lezárul a többéves jogalkotási folyamat, és továbbra sincs tartalmi változás a tervezetben a decemberi kompromisszum óta. A nyár folyamán kihirdethetik az új jogszabályokat.


Mint ismeretes, az uniós jogalkotók közötti őszi tárgyalássorozatot lezárva, tavaly decemberben (2019. december 12.) megszületett az előzetes megállapodás a 2017 májusában beterjesztett csomag évekig vitatott kérdéseiben, különösen is a jövőbeli fuvarozási kiküldetési szabályokról (lex specialis), mely utóbbit a rendelkezések többségével együtt várhatóan 2022-től (a nyári hatálybalépés után 18 hónappal) kell majd alkalmazni.  A vezetési és pihenőidő módosulásaihoz – így a gépkocsivezető 4 hetenkénti hazatéréséhez – azonban ennél hamarabb, már a kihirdetést követő 20. naptól (augusztustól/szeptembertől?) kezdve alkalmazkodni kell majd. A biztosan végleges szöveg ismeretében, várhatóan júliusban tájékoztatjuk majd tisztelt tagjainkat az új, különösen is a leghamarabb életbe lépő szabályok összefoglalásával.

A decemberi intézményközi egyezséget követően áprilisban (2020. április 7.) először a Tanács bólintott a csomagra, majd a tegnapi napon (2020. június 8.) az Európai Parlament közlekedési szakbizottsága (TRAN) is jóváhagyta azt. A képviselők az összes, újonnan benyújtott további módosítási javaslatot egyértelmű többséggel elvetették.

Így egyetlen, utolsó lépés maradt hátra a jogszabálycsomag kihirdetéséig: az EP végszavazása a júliusi plenáris ülésen (2020. július 8-10.?). Meghatározott szabályok szerint ez előtt is lehet még változtatási igényeket megfogalmazni, az elmúlt hónapok fejleményei után azonban aligha várható már, hogy lesz még akár egyetlen olyan módosító, amelynek a képviselők többsége általi elfogadása tovább késleltetné a folyamat lezárását, a jogszabályok nyári kihirdetését.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.