Ma Andrea, Ilma napja van.

Előzetes árubejelentési kötelezettség bevezetése Ukrajnában

Tisztelt Fuvarozók!

Az IRU-tól kapott információ alapján tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020. november 7-től életbe lép az Ukrán Vámkódex módosítása, amely kötelezővé teszi az árufuvarozók számára az Általános Belépési Nyilatkozat benyújtását.


• Ukrajna területére belépő minden áru vonatkozásában (tranzit esetében is)

• a nyilatkozat benyújtásának közvetlenül a vámhatóság felé kell történnie a fuvarozó nevében vagy a képviselője, vagy ügynöke vagy a címzett által

• a nyilatkozat benyújtását elektronikus úton kell teljesíteni, digitális aláírással hitelesítve

• a nyilatkozatot ahhoz a vámhivatalhoz kell küldeni, ahol a szállítmány először lépi át Ukrajna határát (belépési vámhivatal)

• a nyilatkozat benyújtását közúti árufuvarozás esetében legalább egy órával a határra való érkezés előtt kell teljesíteni


A nyilatkozatban kötelezően feltüntetendő adatok listája az Ukrán Pénzügyminisztérium 2020. augusztus 13-i keltű, 502. sz. rendeletében található ukrán nyelven.


Az IRU vizsgálata szerint a TIR-EPD alkalmazásban feltöltött adatok megfelelnek az ukrán vámhatóság által megkívánt adatközlés kritériumainak, így elméletileg az adatszolgáltatási kötelezettségnek az alkalmazás használatával is meg lehetne felelni. Ugyanakkor, mivel a benyújtás digitális aláíráshoz kötött, sajnos szükséges egy ukrán közreműködő (vámügynökség vagy a címzett) bevonása a benyújtás folyamatába.


Arról, hogy a TIR-EPD alkalmazásba feltöltött adatok közvetlenül a fuvarozó általi elküldésével is teljesíthető legyen a bejelentési kötelezettség, az IRU még egyeztet a helyi tagegyesületével és a vámhatósággal.


MKFE      
TIR szakterület

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.