Ma Adalbert napja van.

A sarpi határátkelő tehermentesítését célzó török intézkedés

2023. szeptember 25-től Törökország a Balkán-félsziget felől érkező, Grúzia (Georgia) felé tranzitáló árufuvarozókat Sarp helyett más, keletebbre fekvő török-grúz határátkelőkhöz irányítja, hogy ezáltal mentesítse a túlterheltséggel küzdő sarpi átkelőjét.


A török vámszervek Sarp helyett Aktaş, valamint Türkgözü és más (keletre fekvő) határátkelőkhöz terelik azokat a közúti járműveket, melyek bulgáriai (Kapıkule, Hamzabeyli), valamint görögországi (İpsala) határátkelőkről érkeznek, és török-grúz útvonalon keresztül harmadik országba tartanak. Csak azok a járművek léphetnek ki Sarpnál török területről, melyeknek végső úticélja Grúziában van.


Grúzián kívüli országokba irányuló, török tranzittal fuvarozást végző járművek érkezési és kilépési határátkelőjeként az árutovábbítási nyilatkozatokon és TIR-igazolványokon Aktaş, Türkgözü vagy más szárazföldi határátkelőhelyeket kell végső célként megjelölni még akkor is, ha eredetileg a sarpi vámhivatal kezelné őket. A dokumentumok alapján a török vámszervek az érintett járműveket Aktasba és más vámhivatalokhoz irányítják; ez a valóságban nem jelent eltérést az érkeztetés tényleges helyszínéhez képest.


Függetlenül tehát a kísérőokmányokon eredetileg feltüntetett kiléptető hivataltól, ha nem Georgiában van a szállítmány rendeltetési helye, hanem Georgia csak tranzitországként szerepel az útvonalon, akkor a jármű nem léphet ki Törökországból Sarpi határátkelőn, hanem át lesz irányítva egy másik átkelőhöz.


A sarpi átkelő üzemeltetéséért felelős Kaçkari Vám- és Külkereskedelmi Igazgatóság dönt arról, hogy a járműveket éppen melyik határátkelőkhöz irányítják át (a forgalmi helyzettől, az útviszonyoktól és a határátkelőhelyek leterheltségétől függően).


A minisztérium török, angol, orosz és grúz nyelven készített röplapot.


tovább a török társegyesület felhívására »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.