Ma Adalbert napja van.

Dátumváltás Tirolban az éjszakai tranzittilalomnál

Az utóbbi két év gyakorlata szerint 2023. november 1. is dátumváltó időpont lesz az EURO-6-os besorolású nehéz-tehergépjárművek tiroli, éjszakai tranzitkorlátozásait illetően.


Mint ismeretes, Ausztria az elmúlt években fokozatosan igyekezett megvalósítani az áruszállító járművek lépcsőzetes kiszorítását az A12-es (Inntal) autópályáról: 2021-ben az EURO-4-esek, 2023 januárjától már az EURO-5-ösök teljes közlekedését is megtiltották éjjel és nappal. Általánosan a nappali időszakan EURO 6-os környezetvédelmi besorolású járművekkel lehet az A12 autópályán szállítani, viszont külön szabályok alapján a vonatkozó rendeletben meghatározott áruféleségeket (pl. fa, papír, csempe, gabona, személyautók) kizárólag 2018. augusztus 31. után forgalomba helyezett teherjárművekkel szabad.


Az éjszakai szállításokra viszont más szabályok vannak érvényben. Az EURO-6-os 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre éjszakai tranzitkorlátozás van érvényben az A12-es (Inntal) autópályán Zirl és Langkampfen között. Az éjszakai korlátozás a téli-nyári ciklusok váltakozása miatt 2023. november 1-jétől már esténként 20:00 órakor elkezdődik. Az EURO 6-osok éjszakai tranzitkorlátozásainak éves periódusa:

                    • éjszakai időszak a nyári időszakban (május 1. – október 31. között):
                        22.00 – 05.00 óra között; vasárnap és ünnepnapokon 23.00 – 05.00 óra között

                    • éjszakai időszak a téli időszakban (november 1. – április 30. között):
                        20.00 – 05.00 óra között; vasárnap és ünnepnapokon 23.00 – 05.00 óra között


Az éjszakai tranzitálási korlátozás alól mentesek azok az EURO-6-os járművek, melyek délnyugati irányban csak az A12-es 72 km (Ampass) – 90 km (Zirl) közötti szakaszát használják.


tájékoztató táblázat az érvényben lévő szabályokról »

átfogó angol nyelvű tájékoztató a tiroli teherforgalmi szabályokról »

osztrák rendelet az éjszakai tranzittilalmat illetően »


részletes híradásunk térképekkel itt »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.