Ma Adalbert napja van.

Regisztrálni kell az ukrán segélyszállítmányokat

A csalások és árulopások megelőzése érdekében Ukrajna olyan rendeletet hozott, mely elektronikus nyilvántartási kötelezettséghez köti a humanitárius segélyszállítmányok beszállítását az országba. 2023 december 1-jétől ezeket a rakományokat már csak akkor lehet beszállítani Ukrajnába, ha azokat az importáló segélyszervezetek beregisztrálták az erre kialakított internetes felületen.


Ukrajna vezetése szeretné, ha a segélyszállítmányok valóban a rászorulókhoz jutnának, és az árukkal nem történnének visszaélések, ezért nyilvántarthatóvá és nyomonkövethetővé szeretné tenni a rakományok mozgását.


2023. december 1-jétől tehát új eljárásrend határozza meg az áruk humanitárius segélyként való elismerésének, az ukrán vámhatáron való áthaladásnak és az ukrán vámterületre bevitt humanitárius segélyek vámkezelésének, átvételének, szolgáltatásának, elosztásának és rendeltetésszerű felhasználásának ellenőrzését.


Az elektronikus nyilvántartásba vételt a „Humanitárius segítségnyújtás automatizált nyilvántartási rendszere” elnevezésű internetes felületen kell végrehajtani úgy, amint arról a vonatkozó, 953/2023-as miniszterelnökségi határozat rendelkezik.


tudnivalók az új eljárásrendről (epravda.com.ua) »

a 953/2023-as miniszterelnökségi rendelet »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.