Ma Adrienn, Mária napja van.

Az EU és Moldávia közötti megállapodás

Az Európai Unió 2024. március 26-án megállapodásra jutott, és a moldávokkal kötött kétoldalú megállapodást, amely 2024. június 30-án járt volna le, de újabb másfél évvel meghosszabbították.


A megállapodás keretében felállított vegyesbizottság kizárólag a megállapodás további érvényben tartásáról hozott döntést. Az ukrán megállapodással szemben az EU és Moldávia közötti megállapodásba újabb rendelkezéseket nem építettek be a felek. A közúti áruszállítás tehát a 2022. június 29-tól fennálló állapotnak megfelelően folytatódhat egészen 2025 végéig. Felhívjuk a figyelmet, hogy az engedélymentesség tehát csak a kétoldalú, illetve a tranzitfuvarműveletekre vonatkozik. A harmadik országos szállításoknál a moldáv fuvarozónak bilaterális vagy CEMT engedélyt kell használnia, illetve az adott fuvarfeladatot a BiReg felületen kell rögzítenie.


Az Európai Unió és a Moldovai Köztársaság között, a közúti árufuvarozásról szóló megállapodással létrehozott vegyes bizottság 1/2024. határozata a megállapodás megújításáról [2024/1266] »


Uniós sajtóközlemény: Az EU és Moldova 2025. december 31-ig meghosszabbította a közúti szállításról szóló megállapodást »


Kapcsolódó cikkünk:

Mikor szükséges engedéllyel és BiReg fuvarregisztrációval rendelkeznie a moldáv honosságú fuvarozónak? »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.