Ma Zsigmond napja van.

Büntethet a török hatóság a bélyegzőlenyomat miatt

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal arra hívja fel a törökországi fuvarfeladatokat teljesítő vállalkozások figyelmét, hogy a török hatóságok szabálytalanságként értékelik a magyar honosságú fuvarozók esetében, ha a magyar vámhatóság bélyegzőlenyomata hiányzik a CEMT engedélyekhez tartozó fuvarnaplókban.


A jelenség hátterében az a tény áll, hogy az érintett tehergépjárművek a román határszakaszon keresztül közlekednek, ahol Románia Európai Unióhoz történő csatlakozása következtében megszűnt a vámellenőrzés, így a fuvarnaplók kezelésére sem kerül sor. A NAV – magyarországi indítású vagy érkeztetésű szállítmányok vámkezelését belterületen végző – megyei (fővárosi) adó- és vámigazatóságai nem jogosultak a határátlépés tényének igazolására.

A probléma kapcsán a török fél részéről már a januári vegyes bizottsági ülésen elhangzott, hogy egyetértenek a fentiekkel, ezért az illetékes hatóságokat tájékoztatták arról, hogy az említett eljárás jogszerűtlen. Mindez azonban nem került rögzítésre az ülés rövid jegyzőkönyvébe, mert ettől a török fél határozottan elzárkózott.

Sajnálatos módon a jelenség továbbra is fennáll, ezért az NFM levélben fordult a török félhez, aki válaszában megerősítette, hogy nincs fennhatóságuk a fuvarnapló bélyegzésére, és ennek megfelelően erről értesítették a vámhatóságukat néhány évvel ezelőtt.

A magyar fél által felvetett tényekkel tisztában vannak, és kérik, hogy, ha ilyesmi bármikor előfordul, forduljunk hozzájuk közvetlenül, emellett ismételten tájékoztatják a vámhatóságukat.

Mindazonáltal, ismerve a török fél magyar féllel fennálló viszonyát, tájékoztatjuk tisztelt tagjainkat, hogy az esetleges törökországi incidenseket megelőzendő, a fuvarozó külön kérésére a vámkezelést belterületen végző igazgatóságok bélyegzőlenyomattal ellátják a fuvarnaplót.

MKFE kommunikáció
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.