Ma Gedeon, Johanna napja van.

Változás az Oroszország területén korlátozás alá eső áruk tranzit fuvarozásában

Tisztelt Fuvarozók! Az IRU-tól kapott információ alapján az alábbi, az oroszországi árufuvarozást érintő változásról tájékoztatjuk Önöket.


Az Orosz Föderáció elnöke 2019. június 24-én aláírta a 290.sz. rendeletet, amely kiegészíti a 2014. augusztus 06-i 560. sz., valamint a 2018. október 22-i 592 sz., az ukrán eredetű vagy Ukrajnából szállított árukra vonatkozó rendeleteket.

Az új, 290. számú rendelet szerint 2019. július 1-től kezdődően az orosz és külföldi fuvarozók, amelyek korlátozás alá eső áruk fuvarozását végzik, kizárólag abban az esetben léphetnek be az Orosz Föderáció területére, ha GLONASS alapú navigációs zár alkalmazásával biztosítják a szállítmány követhetőségét és a gépkocsivezetőjük megkapta a megfelelő regisztrációs kupont. Az új feltételek a közúti és vasúti szállítmányok esetében alkalmazandók.

Az orosz közlekedési minisztérium honlapján közzétett információk szerint a következő hat hónapban nem számítanak fel semmilyen díjat az e-zárak felhelyezéséért vagy eltávolításáért, időt biztosítva a fuvarozók számára, hogy megismerjék az új eljárást. Ugyanilyen megfontolásból büntetések kiszabására sem kerül sor a fenti időszakban.

A GLONASS alapú zárak használatához a fuvarozóknak a CRCP.RU weboldalon kell regisztrálniuk: regisztráció ITT>>  (orosz nyelven), majd a saját személyes fiókjukon keresztül kell benyújtaniuk az e-zár használatára irányuló kérelmüket.
 
További, részletes információk a GLONASS működéséről a CRCP.RU
weboldalon (minden információ elérhető orosz és angol nyelven).

Az Orosz Föderáció kormánya hamarosan megjelenteti a megfelelő jogszabályokat, nevezetesen a korlátozás alá eső áruk tranzitjának szabályozásáról, az érintett határátkelőhelyek kijelöléséről, valamint a biztosíték összegének és az e-zár bérleti díjának meghatározásáról.

A kezdeti szakaszban az új felügyeleti rendszert az árutovábbítás során használják a korlátozás alá eső árukra azzal a távlati céllal, hogy kiterjesszék a lefedettséget az Orosz Föderáció területén áthaladó összes árura, valamint az Eurázsiai Gazdasági Unióra.

 

MKFE vám szakterület

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.