Ma Dénes napja van.

Elengedik a piacfelügyeleti díjat a buszos kisvállalkozóknak

A koronavírus-járvány okozta válsághatásra való tekintettel a kormány elengedi a 2020-ra vonatkozó piacfelügyeleti díj megfizetését azoknak, akiknek a múlt év utolsó napján számított üzemmérete nem haladta meg az öt engedélyköteles autóbuszt. Az ennél nagyobb vállalkozások a szokásoshoz képest négy hónap haladékot kapnak: nekik 2020. november 30-ig kell megfizetniük a díjat.


A könnyítést a 284/2020. (VI. 17.) kormányrendelet 31. §-a taglalja. Az autóbuszos hatóság egyébként erről legkésőbb 2020. július 31-ig tájékoztatja a díj ellenében személyszállítást végző vállalkozásokat.


Az engedményekre azután került sor, hogy az MKFE és a NiT Hungary április derekán közös levélben hívta fel a szakminisztérium figyelmét a hazai autóbuszos piac védelmét célzó intézkedési lehetőségekre.


Egyesületünk Személyszállításának elnöke, Pencz Zoltán azonban rámutat: a könnyítés akkor lenne teljes és igazságos, ha minden autóbuszos vállalkozás, azaz az 5 járműnél többet üzemeltetők is egyöntetűen mentesülnének a 2020-ra esedékes piacfelügyeleti díj megfizetése alól, hiszen a koronavírus-járvány miatt szinte már fél éve egyáltalán nem létezik Magyarországon különjárati autóbuszos piac: az összes hazai turistabusz a telephelyen vesztegel.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.