Ma György napja van.

Jövő héten megkezdi az ITM a jogszabálymódosítások előkészítését

Az elmúlt két hét folyamatos egyeztetéseinek zárásaként és az ITM-ben megkezdődő jogszabályelőkészítő munka kezdetén Palkovics László miniszter ismét teljes támogatásáról biztosította az MKFE három javaslatát: a GKI felújító képzést követő vizsgák kivezetését, a kamionstop rendelkezések rugalmasabbá tételét és az össztömeg- és tengelysúlymérés szabályok felülvizsgálatát. Az ITM-ben megkezdődik a jogszabálymódosítások előkészítése, hogy azokat a lehető leggyorsabban terjeszthesse a tárca a végső döntést meghozó Közigazgatási Államtitkári Értekezlet (KÁT) elé. Az új szabályok kihirdetésére ezt követően, várhatóan 1-3 hónapon belül kerülhet sor.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmailag egyetért a benyújtott javaslatokkal, azokat megalapozottnak tartja, ezért megkezdődhet a kért változtatásokhoz szükséges jogszabálymódosítások előkészítése. Ahogyan arról Palkovics László miniszter, Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár és Ignácz József Péter elnök az elmúlt napokban folytatott telefonos egyeztetések során megállapodtak, a jövő héten személyes konzultáció keretében folytatódik a szakmai egyeztetés, amely során véglegesíteni lehet a KÁT elé terjesztendő anyagokat.

Mivel a GKI vizsga kivezetése valamint a súlymérésre vonatkozó változások is több jogszabályt érintenek, továbbá a változásokat összhangba kell hozni mások mellett a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont működésével is, az új rendeletek kihirdetésére 1-3 hónapon belül kerülhet sor.

Az előzetes egyeztetések során a legkevesebb nyitott kérdés a GKI felújító képzést követő vizsgakötelezettség kivezetése körül maradt, ebben az ügyben szinte teljes az egyetértés a tárca és az érdekképviselet között.

Az össztömeg- és tengelysúlymérés szabályok felülvizsgálata ugyanakkor további egyeztetést igényel, noha a tárca itt is elfogadta és méltányolta az érdekképviselet kérését. Ugyanakkor e kérdéskörben – szemben az MKFE javaslatában szereplő 500 kilogrammos tolerancia visszaállításával – az ITM új javaslattal élt, amely további egyeztetést igényel, de összességében akár az 500 kilogrammos toleranciánál is nagyobb kedvezményt jelenthet a fuvarozóknak. Ebben az ügyben is folytatja az egyeztetést az érdekképviselet a tárcával a jövő héten.

A „kamionstop” rendelet felülszabályozására vonatkozóan az MKFE továbbra is a 2022. július 1-i hatályba lépést szorgalmazza, tekintve, hogy a vonatkozó jogszabály módosított szövegtervezete – amelyet az MKFE már korábban előterjesztett – rendelkezésre áll, így az előttünk álló hetekben már véglegesíteni lehet a KÁT elé terjesztendő szöveget.

A közlekedéspolitikai szakállamtitkársággal folytatott telefonos egyeztetések során Ignácz József Péter felé az ITM megerősítette, hogy támogatja a javaslatokat, így a munka immár a jogszabálytervezetek előkészítésével folytatódhat. A cél az, hogy amely ügyekben lehet, már a következő 30 napban, április végéig megtörténjen a KÁT egyeztetés, de végső soron mindhárom kérdésben május végéig, június közepéig megtörténhetnek a jogszabálymódosítások.

Ignácz József Péter ugyanakkor arra is rámutatott a Palkovics László miniszterrel folytatott konzultációja során, hogy e három ügy csupán része annak a komplex javaslatcsomagnak, amelyet az MKFE az elmúlt évek során folyamatosan napirenden tartott az ITM-mel zajló intenzív szakmai egyeztetéseken. Az MKFE elnöke arra kérte a tárcavezetőt, hogy a három prioritásként kezelt ügy lezárását követően folytatódjon a szoros szakmai együttműködés, hogy a magyar közúti személy- és áruszállító vállalkozások versenyképességét javító további intézkedések is minél előbb megvalósuljanak.

MKFE Kommunikáció

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.