Ma Emma napja van.

Magyar kamionstop augusztus 20. hétvégéjén — 2022

2022. augusztus 20. nemzeti ünnepe idén szombatra esik. Magyarországon a nehéz-tehergépjárművek forgalmának korlátozása ezért szombaton 08:00 órától vasárnap 22:00 óráig tart. A kamionstop belföldi-nemzetközi viszonylatban, valamint minden környezetvédelmi kategóriás járműre egyaránt vonatkozik, azonban van lehetőség a határról történő hazagurulásra a lenti feltételekkel.


Az alábbi órarend szerint alakul  tehát a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedésének korlátozási időszaka a hazai utakon:


 2022. augusztus 20. (szombat) 08:00 órától » augusztus 21. (vasárnap) 22:00 óráig
(tilalom minden 7,5 t megengedett össztömeg feletti tehergépjárműre belföldi ill. nemzetközi forgalomban)


A KORLÁTOZÁS MINDEN KÖRNYEZETVÉDELMI KATEGÓRIÁS JÁRMŰRE ÉRVÉNYES! — A kevésbé szennyező, nemzetközi forgalomban közlekedő járművek mentessége — mint minden évben — csak a téli időszakra vonatkozik, így nyáron a korlátozás valamennyi környezetvédelmi besorolású, belföldi vagy nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsikra vonatkozik!


HOGYAN LEHET HAZAGURULNI A TELEPHELYIG, ELSŐ LERAKÓHELYIG? — A külföldről hazatérő nehéz-tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig vagy az első lerakóhelyig „elgurulhatnak” júliusban és augusztusban kamionstop ideje alatt is, de a hétvégi vagy ünnepnapi korlátozás idején nem vehetik igénybe a 190/2008-as kormányrendelet 3. mellékletében felsorolt 19 alábbi útszakaszt:

     a) M7-es autópálya teljes hosszában
     b) 2-es főút Budapesttől a 2-es főút 39+150 km-ig és az M2-es autóút 2. és 12. sz. főúti csomópontjától a 2-es főút Parassapusztáig
     c) 2/A autóút teljes hosszában
     d) 6-os főút Dunaújváros és Budapest között
     e) 7-es főút
     f) 10-es főút Dorog és Budapest között
     g) 11-es főút Esztergom és Budapest között
     h) 12-es főút teljes hosszában
     i) 1201 jelű út teljes hosszában
     j) 51-es főút az 510-es főúttal alkotott csomópontja és Dömsöd között
     k) 71-es főút teljes hosszában
     l) 76-os főút a 71-es és 7-es főutakkal alkotott csomópontok között és Zalaapáti és a 71-es főút között
     m) 55-ös főút Alsónyék és Baja között
     n) 82-es főút a 8-as főúttól Veszprémvarsányig
     o) 84-es főút Sümegtől a 71-es főútig
     p) 33-as főút Dormándtól Debrecenig
     q) 86-os főút Jánossomorja és Nemesbőd között; Körmend és Zalabaksa között
     r) 37-es főút Miskolc és Sátoraljaújhely között
     s) 38-as főút a 37-es főúttal alkotott csomópontja és Rakamaz között


MIT KELL TUDNI A HŐSÉGRIADÓRÓL? — A fuvarszervezőknek és a tehergépjárművek vezetőinek fontos tudnivaló, hogy Magyarországon a hőségriadó önmagában még nem jelenti automatikusan a kamionstop feloldását, mivel a közlekedési korlátozás feloldásáról csak a szakminiszter dönthet. Ha ez megtörténne, — a jogszabály szerint — a miniszternek tájékoztatnia kell az elektronikus médiumokat. Ha tehát a kamionstopot a nyár bármely hétvégéjén hőségriasztás miatt esetleg feloldják, azt általában a Kossuth Rádió óránkénti híradásaiból vagy bármely más, nagyobb hírcsatorna révén azonnal meg lehet tudni, de honlapunkon és hírlevelünkben is haladéktalanul értesítjük róla a fuvarozókat.


KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON — Kamionstop alkalmával alapvető mentességet élveznek az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, valamint friss, nyers, nem fagyasztott, nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, gabonát stb. szállító — illetve ilyen szállítási cél érdekében a fel- és lerakóhely között, továbbá azok és a telephely viszonylatában üresen közlekedő — tehergépkocsik.

Ezen kívül a közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008-as kormányrendelet 5. §-a rögzíti, melyet mindig megtalál honlapunk nyitóoldalán, a közlekedési korlátozásoknál vagy közvetlenül itt (MEGNYITÁS »).


ÉLELMISZEREK ÉS EGYÉB MENTESSÉGEK — Ha Ön romlandó élelmiszert szállít vagy fuvaroz, a menetokmányon mindenképpen legyen feltüntetve, hogy „romlandó” (nemzetközi menet- ill. fuvarlevélen angolul: „perishable”)! Szintén lényeges, hogy a mentességek egyes eseteiben a tehergépjármű vezetőjének menetokmányként a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot.


HUMANITÁRIUS SEGÉLYSZÁLLÍTMÁNYOK — Szintén mentességet élvez a humanitárius szervezet kezdeményezése alapján humanitárius jellegűként kezelt küldemények szállítását végző legalább EURO 3-as besorolású tehergépjármű; de júliusban és augusztusban csak akkor, ha nem érinti a rendelet 3. mellékletében felsorolt útvonalakat (ld. fent, a hazagurulásnál). A vezetőnek menetokmányként itt is a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot.


kamiontop alá eső szállítások külön engedélyeztetése (2. alfejezet)»


már megkezdődtek a fővárosi útlezárások az ünnepi előkészületekhez »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.