Ma Gedeon, Johanna napja van.

Gyorshajtási bírságoknál megszűnt a tolerancia itthon

2023. május 1-jétől a rendőrségi sebességmérések bírságolásnál már nem alkalmaznak többé toleranciát a hazai közúthálózaton. Ez azt jelenti, hogy gyorshajtással kapcsolatban a kitereléses megállítással ill. objektív felelősség alapján foganatosított szabálysértési bírságokat immár a traffipax által mért pillanatnyi, valós értékekre alapozva róják ki. A rendőrség a jármű megállítása nélkül akár 1km/h sebességtúllépés esetén is eljárást indíthat.


A korábbi gyakorlat szerint helyszíni bírságolásnál a rendőrségi sebességmérő műszerek méréseit 100 km/h alatt 3 km/h-val, míg a gyorsforgalmi úthálózaton (100 km/h felett) 3%-kal korrigálták a járművezetők javára. Ezzel a „ráhagyással” a lakott településen belüli sebességhatárok túllépését az elméleti 50 helyett csak 53 km/h felett szankcionálták, míg az autópályákon haladó személygépkocsiknál 130 helyett csak 134 km/h felett kezdődött a bírságolás.


A precíziós műszertechnika rendkívül gyors fejlődésen ment át az elmúlt évtizedben, így a rendőrség a mérésügyről szóló törvény vonatkozó részére hivatkozva hangsúlyozza, hogy a traffipaxok hitelesített mérőeszközök, így azokra úgy kell tekinteni, hogy – ellenkezője bizonyításáig – nincs eredményt befolyásoló hibájuk.


Szintén az utóbbi évek újdonsága, hogy a mobil eszközök mellett országszerte megjelentek az állandó jelleggel telepített „traffiboxok”, melyek a nap 24 órájában képesek adatokat jelenteni az előttük elhaladó forgalom résztvevőiről. Telepített eszközökkel főként belterületi (önkormányzatok által kezelt) úthálózaton találkozhatnak a közlekedők.


A mérések szigorításától a hatóság a közlekedési balesetek csökkenését várja, hiszen az elmúlt évtizedek statisztikái szerint a személyi sérüléssel járó közúti balesetek elsődleges előidézője a relatív és tényleges sebességtúllépés. A rendőrség új bírságolási gyakorlatával kapcsolatban minden kérdésre választ adó interjú jelent meg Óberling József rendőr ezredessel az OFRK Országos Baleset-megelőzési Bizottság honlapján.


tovább az ORFK-OBB honlapjára »

a vezess.hu részletes cikke »


410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről, az e tevékenységekre vonatkozó rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, felhasználásának rendjéről és az ellenőrzésben történő közreműködés feltételeiről »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.