Ma Brigitta napja van.

UEFA-kupa Budapesten — szurkolóbuszos tudnivalók

Csak regisztrált buszokat engednek be!

2023. május 31-én (szerdán) a budapesti Puskás Aréna ad otthont az UEFA Európa Liga döntő labdarúgó-mérkőzésének. Az attrakció egyben hazánk eddigi legnagyobb légi-szárazföldi kombinált személyszállítási művelete lesz, hiszen a külföldi sztárcsapatok több tízezer szurkolóját egyszerre, ám egymástól elkülönített útvonalon kell a repülőtérről a fővárosba, majd éjjel ismét a reptérre szállítani. A logisztikai akcióban 50 + 50 nagyméretű utasszállító repülőgép és több mint 150 autóbusz egymással összehangoltan vesz részt 24 óra leforgása alatt.


A nagyszabású rendezvény lebonyolítására a sport, a turisztika és a rendőrség felsővezetésének részvételével operatív törzs alakult, mely a turisztikai és autóbuszos szervezeteknek 2023. május 10-én tartotta első, eligazító tájékoztatóját a stadion konferenciatermében. A zártkörű megbeszélés fókuszában az állt, hogy miként lehet zökkenőmentesen megoldani a külföldről Magyarországra érkező szurkolók utaztatását.


A hazai turistabuszos társadalomhoz a külföldi és magyar utazási irodákon keresztül már megérkeztek az első megrendelések. A foglalások gyors ütemben való felfutása május utolsó napjaiban várható: 2023. május 18-án eldőlt ugyanis, hogy a négy csapat közül (Juventus, Sevilla, AS Roma és Bayer Leverkusen) az AS Roma és a Sevilla FC lesz az a kettő, melyek 2023. május 31-én összemérik erejüket a budapesti döntőn.


Amit a buszos vállalkozóknak tudniuk kell:

A külföldi szurkolók tehát május közepétől már keresik azokat az utazási irodákat, melyekkel 2023. május 31-én Budapestre utazhatnak. A szurkolótáborokat charter légijáratok fogják hazánkba juttatni. Az egymás ellen játszó két döntős csapat szurkolóit a szervezők a levegőben és a közúton is egymástól elkülönítetten utaztatják, hogy elkerülhető legyen a rendbontás. Az Sevilla szurkolótáborát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljára, az AS Roma szurkolóinak légijáratait a 2-es termináljára irányítják. Minden utasszállító repülőgépet 4 autóbusz szolgál ki meghatározott rendben a reptér és Budapest között közlekedve: ugyanaz a 4 busz csak a hozzájuk kijelölt egy repülőgépet szolgálhatja ki. A meccs napján a résztvevőknek és a buszvezetőknek többkörös biztonsági ellenőrzésen kell átesniük.


Tervezett menetrend:

„AS ROMA” szurkolói

„SEVILLA FC” szurkolói

május 31. (szerda) délelőtt:
szurkolók érkeztetése a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es termináljára

május 31. (szerda) délelőtt:
szurkolók érkeztetése a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljára

délelőtt: felszállítás a regisztrált, sorszámozott buszokra, melyek előtte a kijelölt  P  helyen várakoztak

buszok követendő útvonala:

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminál – Repülőtérről kivezető út – M4 autóút – M0 körgyűrű – M3-as autópálya – M3-as bevezető Erzsébet Királyné útja – Városliget, Nagyrét (piros vonal szerint térképen »)

buszok követendő útvonala:

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminál – Repülőtérről kivezető út – 4-es főút – Üllői út – Könyves Kálmán krt. – Kerepesi út – Albertirsai út – Kincsem Park (kék vonal szerint a térképen »)

szurkolói gyülekezőpont:

Városliget, Nagyrét (buszok parkolása »)

szurkolói gyülekezőpont:

Hungexpo, Kincsem Park

Mindkét helyszínen leszállítás a szurkolói buszokról,

vendégek letelepítése. Mosdók, toilette, étel-ital, sör, szórakoztatás.

 P  Buszok parkoltatása sorszám alapján

ESTE:

a két szurkolótábor külön-külön útvonalon vonul a Puskás Arénába

21:00 óra: UEFA Liga döntő mérkőzés

PUSKÁS ARÉNA

június 1. (csütörtök) 00:00 óra:
a szurkolók a másik csapat drukkereitől elkülönítetten elhagyják a stadiont. Visszatérnek a saját szurkolói táborukba, a városligeti Nagyrétre, ahol tovább szórakoztatják őket. Mosdó, WC, étel-ital, sörözés

június 1. (csütörtök) 00:00 óra:
a szurkolók a másik csapat drukkereitől elkülönítetten elhagyják a stadiont. Visszatérnek a saját szurkolói táborukba, a Hungexpo – Kincsem Parkba, ahol tovább szórakoztatják őket. Mosdó, WC, étel-ital, sörözés

HAJNALI VISSZAÚT:

(június 1., csütörtök 00:00 – 00:06 óra)

Buszok kivezénylése a  P  helyről. Felszállítás a buszokra. A buszok folyamatosan viszik utasaikat a reptérre. Buszok beosztása és utasfelvétele irányított sorszám szerint.

buszoknak követendő útvonal:

Városliget, Nagyrét – Erzsébet királyné útja – M3-as kivezető – M3-as autópálya – M0-ás körgyűrű – M4-es autóút – Repülőtér 2-es terminál (piros vonal szerint térképen »)

buszoknak követendő útvonal:

Kincsem Park – Albertirsai út – Élessarok – Maglódi út – Sibrik Miklós út – Gyömrői út – 4-es főút – Repülőtér 1-es terminál (lila vonal szerint a térképen »)

HAJNALI ÓRÁK: 50 CHARTER LÉGIJÁRAT FOLYAMATOS INDÍTÁSA


FONTOS SZABÁLYOK BUSZOSOKNAK:

A rendkívüli logisztikai feladatban az 50 landoló és 50 felszálló charter-légijárathoz kötve összesen 150 busz vesz részt. A buszok üzembentartóinak előre be kell regisztrálniuk majd járműveiket a Budapest Airport (bud.hu) felületén, melyhez a regisztrációs linket az első kapcsolatfelvétel után egyénileg kapják meg a reptértől. A buszokhoz sorszámot rendelnek, melyeket a mérkőzés napján fel kell helyezni a járműre. A buszos vállalkozásoknak egyúttal előre, jól láthatóan meg kell jelölniük a futballcsapat nevével buszaikat, hogy melyik szurkolótábor utasait szolgálják ki. Egy-egy busz csakis ugyanahhoz a csapathoz és ugyanahhoz a légi charterjárathoz tartozhat. A szigorú ütemterv és a buszok vezényléses mozgatása azért fontos, mert a járművek időben és térben hozzá vannak rendelve az 50 charter-gép valamelyikéhez, melynek adott percben meg kell kezdenie a felszállást, és be kell kapcsolódnia a nemzetközi légiforgalomba. A május 31-ről június 1-jére virradó éjjel a magyar légtér európai szintű zajkibocsátási mentességet kapott. Amit az utazásszervezőknek, buszvezetőknek és az utasoknak is tudniuk kell: 


                !   ingázó buszjáratokat üzemeltetni az esemény alatt nem lehet
                !   az utasok csak kézipoggyászt vihetnek magukkal
                !   a két csapat szurkolóinak buszos útvonalai nem keresztezhetik és nem érinthetik egymást
                !   a buszvezetőknek alá kell vetniük magukat a biztonsági intézkedéseknek
                !   a buszvezetők nem térhetnek el a rendőrség által kijelölt útvonaltól
                !   a díjköteles útszakaszon a buszok érvényes autópálya-matricával vehetnek részt a forgalomban
                !   üzemzavar vagy műszaki hiba esetére pótlóbuszokról a szervező gondoskodik
                !   minden busz dedikált indulási időpontot kap, ettől eltérni nem lehet
                !   utasok késése vagy lemaradása miatt a buszok várakoztatására nincs lehetőség
             !  a buszokat jól láthatóan meg kell jelölni a csapat nevével (AS Roma vagy Sevilla FC) és a kapott sorszámmal


Egyesületünk kérdéssel fordult a rendőrséghez, hogy a személyszállítási műveletek különjáratinak vagy különcélú menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatásnak minősülnek-e majd, hiszen ennek függvényében áll fent menetlevél kitöltésének ill. az utaslista vezetésének kötelezettsége is. A rendőrség válaszában kifejtette, hogy az utaslista tekintetében nem támasztanak követelményt.


A szervezők egyúttal folyamatosan várják a projekthez csatlakozni szándékozó újabb buszos szolgáltatók jelentését! Az alkalomhoz tanácsos olyan (régebbi típusú) járműveket kiállítani, melyek „tűrik a szurkolói igénybevételt”!

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.