Ma Brigitta napja van.

Megjelent a vizsga nélküli GKI továbbképzések tanterve

Az Építési és Közlekedési Minisztérium 2023. július 6-án módosította a GKI képzésre vonatkozó tantervi és vizsgakövetelményét. A dokumentum immáron az elmúlt hetek jogszabályváltozásaival együtt lehetővé teszi a vizsga nélkül GKI továbbképzéseket az autóbuszvezetők és tehergépjárművezetők számára. Annak érdekében, hogy a gyakorlatban is megindulhassanak az ilyen típusú tanfolyamok, a képzőszerveknek akkreditációs pályázaton kell a képzési programjukat elfogadtatni. Az ÉKM a pályázatot a GKI módosítással egy napon meg is hirdette, 2023. augusztus 6-ig van lehetőség a pályázati anyagokat benyújtani.


Korábbi tájékoztatásunk szerint a vizsga nélküli továbbképzésekhez szükséges jogszabály-módosítás mindegyike megtörtént. Ugyanakkor ez a kedvező fejlemény még nem jelentette azt, hogy indíthatóvá is váltak a tanfolyamok, hiszen következő lépcsőben hozzá kellett igazítani a GKI tantervi és vizsgakövetelményeit. Az elmúlt időszakban intenzív szakmai egyeztetés zajlott az ÉKM és az érdekképviseletek között a vizsga nélküli tanterv kidolgozásában, melynek végén az MKFE javaslatait is figyelembe véve 2023. július 6-val az ÉKM hivatalosan közzétette az új tantervi és vizsgakövetelmény dokumentumot. Ennek eredményeképp a jövőben a tanulók válaszhatnak majd aközött, hogy az uniós szabályok által előírt ötéves továbbképzési kötelezettségüket a jelenleg is működő vizsgás vagy a most újonnan megjelenő vizsga nélküli tanfolyammal kívánják-e teljesíteni.


Amennyiben az adott képzőszerv a jövőben indítani kíván vizsga nélküli továbbképzéseket is, úgy azt a képzési programot akkreditáltatnia kell. A szaktárca július 6-val meghirdette és 1 hónapos pályázati időszakot nyitott az érintettek számára. A pályázati anyagokat ezen időszak alatt lehet benyújtani.


2023. július 6-tól hatályos autóbusz-vezetői és a tehergépkocsi-vezetői alapképesítés és továbbképzés (GKI) »


Pályázati kiírás képzőszervek számára a tehergépkocsi és autóbuszvezetői továbbképzési képesítés vizsga nélküli megszerzésére irányuló szaktanfolyam képzési program tanúsításának, minősítésének megszerzésére »


Kapcsolódó cikkeink:

Újabb jogszabálymódosítás a vizsganélküli GKI-továbbképzések ügyében »

 

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.