Ma Brigitta napja van.

Kamionstop: hogyan lehet hazagurulni a telephelyig?

Sok fuvarszervező és tehergépjármű-vezető érdeklődik aziránt, hogy Magyarországon a hétvégi és ünnepnapi kamionstop alkalmával melyek a telephelyre való hazagurulás feltételei, azaz hogyan juthatnak el 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművükkel vagy járműszerelvényükkel a legelső hazai lerakóhelyre vagy a telephelyükre.


A magyar kamionstop szabályának különlegessége ugyanis, hogy a mentességek között szerepel az a kivétel, mely szerint egyes feltételek betartásával júliusban és augusztusban minden évben engedélyezett a könnyebb hazajutás azoknak, akik járművükkel a korlátozás ideje alatt a szomszédos országok valamelyikéből érkeznek a magyar államhatárra. A jogalkotó azonban ezt a mentességet a lakossági kirándulóforgalom által erősen érintett útszakaszok kikerülésével engedélyezi a nehéztehergépjárműveknek, hogy a balsesetveszély csökkenthető legyen a kis és nagy járművek elkülönítésével.


A hazagurulás a téli időszakban a hazajutás eleve adott, hiszen a november 4. és március 1. közötti öt hónapban korlátozás nélkül közlekedhetnek a nemzetközi forgalomban haladó EURO 3-4-5-6-os járművek. A tavaszi és őszi időszakban (március, április, május és június, valamint szeptember és október, egészen a téli tilalom november 4-i kezdetéig) a hazagurulásra nincs lehetőség. (Egyesületünk azonban folyamatos egyeztetéseket folytat a jogalkotókkal, hogy a hazagurulás több más könnyítés mellett adott legyen a járművezetőknek.)


A jelenleg hatályos jogszabály hazagurulásra vonatkozó része kibontva:

A külföldről hazatérő nehéz-tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig vagy az első lerakóhelyig „elgurulhatnak” júliusban és augusztusban kamionstop ideje alatt is, de a hétvégi vagy ünnepnapi korlátozás idején nem vehetik igénybe a 190/2008-as kormányrendelet 3. mellékletében felsorolt 19 alábbi útszakaszt:

a) M7-es autópálya teljes hosszában
b) 2-es főút Budapesttől a 2-es főút 39+150 km-szelvényéig és az M2-es autóút 2. és 12. sz. főúti csomópontjától a 2-es főút Parassapusztáig
c) 2/A autóút teljes hosszában
d) 6-os főút Dunaújváros és Budapest között
e) 7-es főút
f) 10-es főút Dorog és Budapest között
g) 11-es főút Esztergom és Budapest között
h) 12-es főút teljes hosszában
i) 1201 jelű út teljes hosszában
j) 51-es főút az 510-es főúttal alkotott csomópontja és Dömsöd között
k) 71-es főút teljes hosszában
l) 76-os főút a 71-es és 7-es főutakkal alkotott csomópontok között és Zalaapáti és a 71-es főút között
m) 55-ös főút Alsónyék és Baja között
n) 82-es főút a 8-as főúttól Veszprémvarsányig
o) 84-es főút Sümegtől a 71-es főútig
p) 33-as főút Dormándtól Debrecenig
q) 86-os főút Jánossomorja és Nemesbőd között; Körmend és Zalabaksa között
r) 37-es főút Miskolc és Sátoraljaújhely között
s) 38-as főút a 37-es főúttal alkotott csomópontja és Rakamaz között


egész havi kamionos korlátozások Magyarországon »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.