Ma Dénes napja van.

Már 253 gazdaságban észleltek madárinfluenzát a Dél-Alföldön

A márciusi állapotokhoz képest drámaian romlott Magyarországon a baromfitenyésztő telepek madárinfluenzával kapcsolatos érintettsége, és kiterjedt a szállítási korlátozások köre is. 2020. május első napjaiban 253-ra emelkedett azon gazdaságok száma, ahol madárinfluenza tüneteit mutatták ki. Eddig 4 millió állatot kellett leölni.


A fertőzés oly mértékű, hogy a telepek körül kijelölt 3 kilométeres sugarú védőkörzetek és 10 km sugarú megfigyelési körzetek Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében voltaképp közel 10  ezer négyzetkilométeres, összefüggő területet alkotnak, melyet a lenti térkép mutat.

Mint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) hozzánk eljuttatott értesítőjében tájékoztat: a kijelölt védő-és megfigyelési körzetekben a jogszabályi előírásoknak megfelelő korlátozások lépnek életbe. Ezekről minden, a korlátozás alatti területen baromfit tartót határozatban értesít a hatóság, hiszen minden állatmozgás csak hatósági engedéllyel történhet.

Kiemelten fontos, hogy az élőállat-szállító járműveknél a jogszabály szerinti és az engedélyükben előírt takarítási, tisztítási és fertőtlenítési utasításokat maradéktalanul betartsák.

A védőkörzetben és megfigyelési körzetben lévő gazdaságba belépő és onnan távozó, szállítására használt járművet és eszközt a fertőzést követően takarítási, fertőtlenítési eljárásnak kell alávetni. Ez egyaránt vonatkozik minden baromfi vagy egyéb fogságban tartott madár, valamint a hús, a takarmány, a trágya, a hígtrágya és alom, továbbá minden más, vírussal történt kontaminációra gyanús dolog, tárgy vagy anyag szállításához használt járműre, eszközre. A takarítást és a fertőtlenítést a készenléti terv útmutatójának vonatkozó része (IV/16/10. pont) szerint kell elvégezni.

készenléti terv (NÉbiH) »

interaktív járványtérkép »

madárinfluenza: tematikus oldal »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.